Kanepi tarvitamine võib tekitada võltsmälestusi

PM Tervis
Copy
Kanepi tarvitamine petab aju.
Kanepi tarvitamine petab aju. Foto: Shutterstock

Maastrichti Ülikooli teadlaste uuringust on selgunud, et kanepi tarvitamine mitte ainult ei vähenda mälu võimekust, vaid võib ka tekitada ajju võltsmälestusi.

Varasematest uuringutest on selgunud, et kanepi tarvitamine mõjub mälule halvasti. Uues uuringus taheti teada, kui hästi ja usaldusväärselt talletuvad mälestused inimestel, kes tarvitavad vahel kanepit.

Uuringus osales 64 inimest, kes pidid katse eel tõmbama ühe sõõmu päris kanepit või platseebot ning läbima seejärel erinevaid mäluharjutusi. Mäluharjutusi korrati nädal pärast kanepi tarbimist. Osalejatele näidati 15 erinevat omavahel seotud sõnade nimekirja ning selgus, et kanepit tarvitanud osalejate ajudes tekkis rohkem võltsmälestusi kui teistel. Kanepit tarvitanud osalejad väitsid suurema tõenäosusega, et mäletasid ühte või teist sõna, mida tegelikult nimekirjades ei olnud. 

Katse teises osas esitati osalejatele hüpoteetilisi kuriteostsenaariume ning küsiti juhtunu kohta suunavaid küsimusi. Võrreldes platseebogrupiga, olid kanepit tarvitanud osalejad kergemini mõjutatavad ning andsid suurema tõenäosusega valetunnistusi või nõustusid järeldustega, mis ei põhinenud tegelikel faktidel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles