Öised vahetused mõjuvad laastavalt nii vaimsele kui ka füüsilisele tervisele

PM Tervis
Copy
Sügisene kellakeeramine muudab öövahetuse tund aega pikemaks.
Sügisene kellakeeramine muudab öövahetuse tund aega pikemaks. Foto: Shutterstock

Paljud inimesed on sunnitud töötama öösiti, kuid teadlased hoiatavad, et öine töö võib halvasti mõjuda vaimsele ja füüsilisele tervisele.

2014. aastal korraldasid Suurbritannia teadlased uuringu, milles vaadeldi, kuidas mõjutab öötöö inimese tervist molekulaarsel tasandil. Uuringus osalejatel tuli muuta oma unegraafikut, nii et see imiteeriks öötöö graafikut. Vereanalüüsidest selgus, et kuus protsenti inimeste geenidest on aktiivsed spetsiaalsetel kellaaegadel ning öötöö mõjutas negatiivselt inimeste geneetikat. 

Krooniline unepuudus vähendab keskendumis- ja tähelepanuvõimet, mistõttu on öötöö tegijatel suurem risk sattuda õnnetustesse või saada vigastusi. Krooniline unepuudus suurendab depressiooni riski ning võib põhjustada ärevushäireid. Samuti on öötöö tegijatel sageli suurem stressitase, sest keha ei saa piisavalt puhkust ning unisuse vältimiseks tarbitakse liigselt energiajooke või kohvi.

Ameerika teadlaste andmetel suurendab öötöö vähiriski ja seda eriti naiste seas. Pea 60 teadusuuringu andmete analüüsimisel selgus, et viis aastat öiste vahetustega tööd suurendas rinnavähi riski 3,3 protsenti. Samuti on teadlased kindlaks teinud, et öötöö häirib südame ja veresoonkonna tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles