Populaarne toiming põhjustas eluohtliku ajupõletiku

PM Tervis
Copy
Kõrvu ei tasu puhastada sõrme ega esemetega.
Kõrvu ei tasu puhastada sõrme ega esemetega. Foto: Shutterstock

Pärast kõrva puhastamist vatipulgaga tabas briti meest eluohtlik ajupõletik, vahendab Briti meditsiiniajakiri (BMJ).

31-aastane varises krambihoo järel kokku. Meest ravinud dr Alexander Charlton Coventry ülikooli kliinikumist selgitas, et krambid võivad olla seotud ajus mürkaineid tekitanud nakkuse või ajule avaldatud survega.

Pärast seda, kui tükk puuvilla oli sattunud mehe kõrvakanalisse, tekkis tal nekrotiseeriv keskkõrvapõletik, mis on bakteriaalne infektsioon. Põletik liikus edasi, jõudes aju limaskestani – mikroorganismide poolt toodetud toksilised elutegevuse jäägid mõjusid ajule nagu mürkained.

Briti meditsiiniajakirja väitel läks mehel antibiootilise raviga täieliku taastumiseni 10 nädalat. Koljusisesed mürgised jääkained taandusid täielikult ja tal ei tuvastatud pärast tervenemist neuroloogilist defitsiiti.

Arstid ei soovita kasutada kõrvavaigu eemaldamiseks sõrmi ega muid esemeid, näiteks vatipulka, kuna see surub vaigu veel sügavamala kuulmekäiku.

Kõrvavaik kukub tavaliselt ise välja. Kui see blokeerib kuulmekäiku, võiks kõrva panna mõne päeva jooksul kaks korda päevas 2–3 tilka oliivi- või mandliõli.

Kahe nädala jooksul peaksid vaigutükid kõrvast välja kukkuma, eriti öösel, kui olete pikali.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles