Koroonaviirusest paranenu katsumus jätkub: inimesed kardavad nüüd mind

PM Tervis
Copy
Koroonaviirusest paranenud härra Yang läks haiglasse järelkontrolli, et kinnitada teda pelgama hakanud kohalikele elanikele, et on nüüd tõepoolest terve.
Koroonaviirusest paranenud härra Yang läks haiglasse järelkontrolli, et kinnitada teda pelgama hakanud kohalikele elanikele, et on nüüd tõepoolest terve. Foto: Kuvatõmmis videost

Maailmas on kinnitatud 82 446 koroonaviirus Covid-19 juhtumit. Haigusest on aga tervenenud juba 33 179 inimest. Mõned tervenenud on jaganud oma kogemust – iseäranis kaaskondlaste suhtumine võib olla karm. «Kui minu küla inimesed mind näevad, on nad justkui näinud koletist ja väga hirmul,» tõdes koroonaviiruse seljatanud härra Yang.

«Kui kinnitati, et mul on koroonaviirus, olin šokeeritud. Arvasin, et see ei saa olla võimalik, sest esiteks ei olnud ma külastanud Huanani mereandide hulgimüügiturgu ja elan sellest ka nii kaugel. Kui ma poleks ise labori tulemusi näinud, poleks ma seda uskunud,» rääkis 46-aastane härra Yang. Temast sai esimene koroonaviiruse Covid-19 põhjustatud kopsupõletikust taastunud patsient Ida-Hiina Zhejiangi provintsis, vahendas CGTN.

Yang oli naasnud Wuhanist 3. jaanuaril Wenhani. Ta viidi haiglasse hoopis juhusliku kukkumise tõttu, mille käigus oli murdnud ribi. Selgus, et probleemid olid ka kopsudega. Pärast esialgset ravi, mis ei suutnud leevendada kopsupõletikku, testiti teda uudse koronaviiruse suhtes, ja tulemus osutus positiivseks.

«Kui ta 17. jaanuaril meie haiglasse toodi, oli tal köha ja ta tundis survet rinnus, kuid tema üldine seisund ei olnud eriti halb ja ta paranes väga kiiresti,» tõdes Yangi ravinud arst Dai Jianyi.

Umbes nädala jooksul näitas kompuutertomograafiline uuring olulist paranemist, kaks järjestikust patoloogiatesti osutusid negatiivseks ja tema kliinilised sümptomid kadusid, nii et ta otsustati vabastada.

Yang kuulutati terveks ja lasti 24. jaanuaril Wenzhou rahvahaiglast välja. Ehkki ta seljatas haiguse, seisab tal nüüd ees teine lahing – ta kannaks justkui häbimärki. «Kui minu küla inimesed mind näevad, on nad justkui näinud koletist ja väga hirmul. Sain palju kõnesid, mul palutaks koju jääda ja lubatakse tuua toitu ja vajalikke asju uksele,» rääkis Yang.

Pärast kahenädalast enesevaatlust kodus läks Yang uuesti haiglasse ülevaatusele. «Mõned väidavad isegi, et seda haigust ei saa üldse ravida, ja nad ei usu, et mind on ravitud. Nii et üks peamisi põhjuseid, miks ma täna tervist kontrollima tulin, on anda inimestele teada, et olen täielikult taastunud,» selgitas Yang.

Meenus haigestumine malaariasse

Kui Hiina linnas Jingzhou elav 21-aastane Aafrika tudeng Kem Senou Pavel Daryl koroonaviirusse haigestus, ei tulnud talle isegi pähe Hiinast lahkuda, isegi kui see oleks olnud võimalik, kirjutas BBC.

«Ma ei taha haigust Aafrikasse tagasi viia,» ütles Daryl oma ülikooli ühiselamust, kuhu ta määrati pärast haiglast välja saamist 14-päevaks karantiini.

Noormehel tekkisid palavik, kuiv köha ja gripilaadsed sümptomid. Haigestumisel meenus Darylile lapsepõlvel, mil ta põdes malaariat. Ta kartis halvimat.

«Esimest korda haiglasse minnes mõtlesin oma surma peale ja sellele, kuidas see juhtub,» rääkis ta.

Saanud koroonaviiruse Covid-19 diagnoosi, viibis ta 13 päeva kohalikus Hiina haiglas isolatsioonis. Teda raviti antibiootikumide ja ravimitega, mida tavaliselt kasutatakse HIV-patsientide raviks.

Pärast kahte nädalat hakkas ta ilmutama paranemise märke. Kompuutertomograafia uuring ei näidanud enam haiguse jälgi. Temast sai esimene teadaoleva uue kooronaviirusega nakatunud Aafrika inimene ja esimene, kes taastus. Tema arstiabi maksis kinni Hiina riik.

Daryl ütleb, et ta ei kavatse koju Aafrikasse naasta enne õpingute lõppu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles