Inimeste oodatav eluiga on esimest korda viimase sajandi jooksul langemas

PM Tervis
Copy
Inimeste oodatav eluiga on langemas.
Inimeste oodatav eluiga on langemas. Foto: Shutterstock

Suurbritannia teadlased leidsid, et inimeste oodatav eluiga on esmakordselt pikenemise asemel vaesemate inimeste hulgas lausa langema hakanud. Tegemist on esimese aastaga viimase sajandi vältel, mil inimeste oodatav eluiga ei ole kasvanud.

Kümne aasta eest leidsid teadlased, et ebavõrdsus inimeste hulgas on järjest suurenenud ning vaeste inimeste tervis vajab järjest enam tähelepanu. Professor Michael Marmot Londoni ülikoolist kinnitab, et oodatava eluea langus vaeste seas on seotud ennekõike elu- ja töötingimustega. 

Kõige enam on oodatav eluiga kannatanud vaesuses elavate naiste puhul, kelle oodatav eluiga vähenes aastatel 2010–2012 ja 2016–2018. Sarnane trend on tuvastatud ka Ameerika Ühendriikides ja teistes jõukamates riikides, kus on vähenenud 45–49-aastaste naiste oodatav eluiga.

Teadlaste hinnangul on vaesuses elavatel inimestel väga raske enda ja oma laste tervise eest piisavalt hästi hoolt kanda ning kehv tervis on ka üks põhjus, mis takistab vaestel enda eluolu parandamast. Oluline on tagada kõigile ligipääs terviseteenustele ja kvaliteetsele haridusele, et vähendada ühiskonnas kihistumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles