E-sigaretid kahjustavad suuõõne mikrofloorat ning vähendavad seeläbi immuunsüsteemi võimekust

PM Tervis
Copy

New Yorgi Ülikooli teadlased leidsid, et e-sigaretid mõjutavad suu mikrofloorat ehk organismile olulisi baktereid, nii et suureneb organismi üleüldine põletiku tase ning infektsioonide risk.

Tavaliste sigarettide suitsetamine suurendab oluliselt igemehaiguste riski, sest suitsetamise käigus toimuvad füsioloogilised muutused, mis pärsivad immuunsüsteemi võimekust ning loovad infektsioone põhjustavatele bakteritele soodsa elukeskkonna. 

E-sigarette peetakse vähem kahjulikuks, kuid nende pikaajalise kasutamise mõju inimorganismile on veel põhjalikult uurimata. Suuõõne bakterid mõjutavad igemepõletike, diabeedi, südamehaiguste ja mitme vähitüübi riski ja seetõttu on oluline teha kindlaks, millised faktorid suu mikrofloorat negatiivselt mõjutavad. 

Teadlased uurisid, kuidas mõjutab e-sigarettide aur suuõõne mikrofloorat ning immuunsüsteemi võimet organismi infektsioonide eest kaitsta. Samuti uuriti, kuidas mõjutavad e-sigaretid patogeenide ehk haigustekitajate hulka suuõõnes. Uuringus osales 119 inimest, kes jaotati kolme rühma: mittesuitsetavad inimesed, tavasigarette suitsetavad inimesed ja e-sigarette suitsetavad inimesed. 

Leiti, et igemehaiguste protsent tavasigarette suitsetavate inimeste seas oli 72,5 protsenti ning e-sigarette eelistanud inimestel 42,5 protsenti. Mitte-suitsetajate oli igemehaiguste protsent 28,2 protsenti. Samuti tuvastati e-sigarette suitsetavate inimeste suuõõne mikroflooras muutusi. Näiteks leiti et immuunrakkude signaalmolekulide ehk tsütokiinide sisaldus oli neil inimestel oluliselt suurem. Raku-uuringutest on selgunud, et IL-6 tsütokiini sisaldus suureneb kokkupuutel e-sigarettides leiduvate ühenditega ning seetõttu on suurenenud ka bakteriaalsete infektsioonide risk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles