Seitse küsimust, millele vastamine aitab määrata igemehaiguse riski

PM Tervis
Copy
Igemehaigused jäävad tihti tähelepanuta.
Igemehaigused jäävad tihti tähelepanuta. Foto: Shutterstock

Igemehaigused on Euroopas enim põetavad, kuid kõige harvemini märgatavad haigused. Need ei põhjusta enamasti valu ega ebamugavustunnet, ent kaugelearenenud haigus on peamine hammaste kaotamise põhjus, kirjutab hambaarst Kertu Ollema Tartu Ülikooli vilistlaste ajaveebis.

Kümnest üle 35-aastasest inimesest kaheksal on mingit laadi igemeprobleemid. 

Dr Kertu Ollema
Dr Kertu Ollema Foto: Erakogu

Terve inimese suus elab rohkem kui 700 liiki baktereid, millest enamik on täiesti ohutud ja heas suhtes oma peremeesorganismiga. Kui hambaid ei puhastata piisavalt tõhusalt, siis kuhjuvad bakterijäägid igemepiiril ja moodustavad hambakatu, luues soodsa pinnase ohtlike bakterite kinnitumiseks. Kõikidel juhtudel on igemepõletik ja igemehaigus parodontiit põhjustatud just bakterite hulga kasvust ja sellega kaasnenud hambakatust.

Riskitegurid

Parodontiidi peamisi põhjusi ei ole esialgu mõtet otsida toitumisest, samuti ei tohiks kohe kahtlustada raskeid üldhaigusi, millega see haigus kaasneb. Enamasti on parodontiit alguse saanud puudulikust suuhügieenist ja valedest hügieenivõtetest.

Üks peamisi haiguse tekkimise ja arenemise riskitegureid on suitsetamine. Suitsetaja igemed on pidevas hapnikuvaeguses ja seega tekib ideaalne keskkond, kus saavad elutseda hapnikku mittevajavad bakterid.

Osa inimestest haigestub igemehaigustesse, hoolimata heast suuhügieenist, geneetilise eelsoodumuse tõttu. Igemeprobleeme võib rohkem esineda puberteedieas ja raseduse ajal.

Kas sul on igemehaigus?

Kui vastad vähemalt ühele neist seitsmest küsimusest «jah», siis peaksid pöörduma hambaarsti poole, et oma igemeid kontrollida.

  1. Kas igemed on turses?
  2. Kas igemed veritsevad hambaid pestes, hambaniiti või hambavaheharja kasutades?
  3. Kas igemed on taandunud ja hambad tunduvad olevat pikenenud?
  4. Kas mõni hammas on hakanud liikuma?
  5. Kas näed igemeid masseerides kollakat mädataolist vedelikku igeme ja hamba piiril?
  6. Kas hambad on asendit muutnud või hammaste vahele on tekkinud vahed?
  7. Kas keegi sinu pereliikmetest on igemepõletiku tõttu hambaid kaotanud?

Haiguse põhjaliku uurimise ja raviga on võimalik parodontiit kontrolli alla saada ja peatada. Võtmetegur on bakteriaalse hambakatu eemaldamine ja patsiendi väga hea suuhügieeni saavutamine.

Kodune suuhügieen

Igemehaiguste ravimisel on kõige tähtsam kodune suuhügieen. Arstiabi moodustab ravi tulemuslikkusest vaid 25 protsenti, patsiendi kodune suuhügieen 75 protsenti.

Enne hammaste pesemist puhasta hambavahed katust ja toiduosakestest hambaniidiga, laiemate hambavahede korral kasuta hambavaheharjakest.

Lisaks hammaste pesemisele võiksid kasutada suuloputusvedelikku, mis aitab pärssida bakterite kinnitumist hambapindadele ja vähendab nende hulka suus.

Üks parodontoloog on öelnud lihtsalt ja kokkuvõtvalt, et igemehaiguste ravi on nagu aiandus: esmalt puhastame peenra umbrohust ja siis peame seda aeg-ajalt hooldama, et peenar jälle umbrohtu täis ei kasvaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles