Seadmete puhastamine viiruseperioodil on sama oluline kui kätepesu

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
Seadmete puhastamine koroonaviiruse ajal
Seadmete puhastamine koroonaviiruse ajal Foto: Shutterstock

Covid-19 viiruse kiire levimise ja üleüldise gripihooaja tõttu võiksime rohkem jälgida, et peale käte pideva desinfitseerimise, laiendame protseduuri ka oma nutiseadmetele ja klaviatuuridele.

Nutiseadmete klaasile kinnitub viirus 96 tunniks, toatemperatuuril võib see seadmel püsida kuni neli päeva, väidab immunoloog Rudra Channappanavar. Need andmed on raporteeritud Maailma Terviseorganisatsioonile 2003. aastal SARSi levimise perioodil. Wired vahendab, et enamik ohtlikematest viirustest on leitud just plasti ja nutiseadmete klaaspindadelt. 

See informatsioon ei peaks meid puudutama ainult epideemiate korral, vaid igal gripiperioodil. Kui tahame vältida viirustesse nakatumist, on mõistlik desinfitseerida peale käte ka kasutatavaid seadmeid. Seda ei pea tegema küll iga päev. Kõik oleneb elustiilist ja harjumustest.

Seadmetelt levivad haigused kõikjale mujale, millega seadme pind kokku puutub. Tihti asetatakse telefone söögilauale, tualettruumide pindadele ja hiljem käekottidesse, milles asetsevad kõik muud eluks vajalikud esemed.

Seadmeid on mõistlik puhastada kuus korra, arvestades sellega, et desinfitseerite pidevalt käsi. Taas võib seadmepuhastuse ette võtta, kui olete tulnud reisilt või käinud seadmega rahvarohkes kohas, kus olete selle ühiskasutatavale pinnale asetanud.

Soovitatav on vältida ühiskasutatavaid seadmeid. Tõenäoliselt ei puhastata avalikes ruumides väga sagedasti ühiskasutatavate arvutite klaviatuure.

Milliseid vahendeid kasutada ja kuidas puhastada?

Enne puhastamist lülitage seade välja ja eemaldage kõikvõimalikud telefoni küljes olevad aksessuaarid ja ümbrised.

Raske keemia kahjustab tundlikke ekraane, seega ei oleks hea kasutada suvaliselt valitud puhastusvahendeid. Puhastuslappide kasutamisel tehke kindlaks, et need on sobilikud elektroonikaseadmetele. Digipoodidest on võimalik endale soetada spetsiaalseid puhastusspreisid mikrofiiberlappidega.

Parim vahend seadmete puhastuseks on isopropüülalkohol, mida võib pindadele kanda veega segatuna ja mikrofiibeerlappidega. Üks lapp puhastamiseks, teine kuivatamiseks. Eestis müüakse isopropüülalkoholi ka spreina. Igal juhul tuleb vältida suruõhku ja vedelikke seadme aukude puhastamisel.

Suruõhku ei ole üldse hea kasutada telefonide puhastamisel, siiski võib seda kasutada klaviatuuril. Vaadake üle ka seadmeaugud. Sisseläinud mustuse võib õrnalt eemaldada vati-või hambatikuga. Siiski läheb selline protseduur sisepuhastuse alla ja seda võiks pigem teha seadmespetsialist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles