Viis nippi, kuidas süüa rohkem taimset toitu (1)

Copy
Taimne toitumine on lihtne.
Taimne toitumine on lihtne. Foto: Shutterstock

Taimsema toidulaua poole püüdleb aina rohkem inimesi. Tervisele mõjub selline samm igati hästi. Olles aga harjunud suuresti loomse toiduga, seisavad paljud esialgu silmitsi raskustega: mida täpsemalt teha, et taimse toidu osakaalu suurendada?

Rahvatervise algatus «Taimne teisipäev» jagab viit praktilist nippi, kuidas lihatarbimist vähendada ning liikuda samm-sammult tervislikuma ja tasakaalus toitumise poole. 

«Vähem» ei pea tähendama «mitte üldse»

Tihti arvatakse, et on vaid kaks valikut – olla kas veendunud lihasööja või taimetoitlane. On aga igati mõistlik ja tervitatav alustada lihtsalt lihatarbimise vähendamisest. Väiksed muutused aitavad sul õppida taimset toitu armastama, tekitamata seejuures tunnet, et pead millestki täielikult loobuma.

Taimne toit ei pea olema midagi keerulist

Võib tulla üllatusena, et suur osa toidust ongi tegelikult taimne. Oad, herned, seened, teraviljatooted, nagu pasta ja riis, pähklid ja seemned – pruugib vaid nende osakaalu loomse toidu arvelt suurendada. Hea nipp on kokata taimseid versioone oma lemmiktoitudest, asendades liha taimse alternatiiviga, mida juba armastad. Oled näiteks suur tšillisõber? Veiseliha asemele sobivad suurepäraselt mahlased ja toitvad oad – või katseta hoopis põnevat tšillit maguskartuli ja kinoaga.

Lase põnevatel toodetel end üllatada

Lõviosa toidusedelist võiksid moodustada terviktoidud, nagu köögi- ja puuviljad, kaunviljad ja teraviljad. Pole aga midagi halba aeg-ajalt taimsete valmistoitude katsetamises – need pakuvad nii avastamisrõõmu kui ka asendust loomsetele toodetele, sageli tunduvalt tervislikumas kuues. Lausa äravahetamiseni lihapallidega sarnased taimsed hakkpallid sobivad hästi kõikvõimalikesse roogadesse, nagu ka taimsed vorstid ja chorizo.

Hommikusöögid taimseks

Hommikusöök on toidukord, mida on ehk kõige lihtsam igapäevaselt taimseks muuta, kuna kiirelt valmivaid ja toitvaid valikuid selleks on palju. Unusta ebatervislik peekon ja singivõileivad – oled sa proovinud, kui hästi maitseb must leib hummuse, avokaado ja tomatiga? Aga taimne «munamääre», mõnus maasikasmuuti või kohevad pannkoogid? Vitamiinirikas taimne hommikueine annab mõnusat energiat kogu päevaks.

Leia oma lemmik taimne piim

Paljud inimesed, kes tarbivad lehmapiima, on ühtlasi ka taimsete alternatiivide fännid. Seda seetõttu, et taimsete piimade riiul on lihtsalt niivõrd põnev. Oled sa kaera-, mandli-, soja- või hoopis kookospiima inimene? Peagi oled kindlasti leidnud selle õige, mida kohvile, pudrule ja müslile lisada!

 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles