Kuus koroonaviirusega seotud nõuannet, mida ei tasu järgida (1)

PM Tervis
Copy
Viimaste aastate ohtlikuimaks ebaraviks kasutatavaks tooteks on olnud MMS.
Viimaste aastate ohtlikuimaks ebaraviks kasutatavaks tooteks on olnud MMS. Foto: Mineralgarden.org

Koos koroonaviiruse levikuga on hakanud levima ka mitmeid nõuandeid, kuidas end ja lähedasi viiruse eest kaitsta. BBC andmetel on levimas kuus nõuannet, mis võivad teha rohkem kahju kui kasu. 

  1. Küüslauk on tervislik antimikroobsete omadustega toiduaine ning sotsiaalmeedias levivad soovitused, mille järgi võib see kaitsta ka koroonaviiruse eest. Ometi ei ole küüslaugu kaitsev toime Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel leidnud teaduslikku kinnitust. Lõuna-Hiinas leidis aset juhtum, mil haiglasse sattus poolteist kilo toorest küüslauku söönud naine, kellel oli seetõttu tekkinud tõsine põletik.
  2. MMS ehk naatriumklorit on tugev oksüdeerija, mis muundatakse happelistes tingimustes kloordioksiidiks. Tegemist on tööstuses ja desinfitseerimisvahendina kasutatava ainega, mille suukaudne tarvitamine on ohtlik ja võib põhjustada pöördumatuid tervisekahjustusi. Sellegipoolest soovitavad mitmed inimesed sotsiaalmeedias inimestel end koroonaviiruse eest MMS-iga kaitsta. MMS põhjustab iiveldust, oksendamist, seedehäireid, vedelikupuudust, krampe ja teadvuse kaotamist. Väitel, et MMS inimesi viiruste eest kaitseb, puudub igasugune teaduslik alus.
  3. Viirusepuhangu tõttu on mitmel pool tekkinud antibakteriaalsete geelide nappus, mistõttu on inimesed hakanud neid ise valmistama. Parim viis viiruse ennetamiseks on sage käte pesemine seebi ja veega ning vajadusel ühistranspordis, ostukeskustes või mujal antibakteriaalsete geelide kasutamine. Teadlaste sõnul on ise tehtud puhastusgeelid sobilikud pindade puhastamiseks, kuid mitte nahal kasutamiseks. Poegeelid sisaldavad lisaks 60–70-protsendisele alkoholile ühendeid, mis vähendavad alkoholi kuivatavat toimet ning aitavad kaitsta nahka. Omal käel valmistatud geelid ei pruugi olla sama tõhusad, kuivatavad nahka ning vähendavad seetõttu naha kaitsvat barjääri.
  4. Kolloidhõbe on populaarne USA televangelistide seas – Jim Bakkeri saates käinud külalise sõnul võib kolloidhõbe hävitada koroonaviiruse lausa 12 tunni jooksul. Ta küll tunnistas, et kolloidhõbeda toimet Covid-19 viirusele pole veel testitud, kuid see ei takistanud tal seda inimestele soovitamast. Väidetavalt aitab kolloidhõbe turgutada immuunsüsteemi ning hävitada baktereid, kuid teadlaste sõnul pole selle mõju teaduslikult tõestatud. Kolloidhõbe võib põhjustada neerupuudulikkust, krambihooge ja nahaprobleeme.
  5. Sotsiaalmeedias levib soovitus juua iga 15 minuti tagant vett, et viirus kehast välja loputada. Teadlased lükkasid selle soovituse ümber, sest vee joomine ei kaitse organismi õhu kaudu levivate viiruste eest. Piisav vedeliku tarbimine on organismile oluline ning võib kiirendada haigustest paranemist, kuid pole teada, et see kaitseks koroonaviiruse eest.
  6. Ühe postituse järgi tuleb haigusesse nakatumise vältimiseks vältida jäätise ja teiste külmade toitude söömist, kuid teadlased lükkasid ka selle soovituse ümber. Samuti ei pea paika väide, et kuumad vannid või päevitamine viiruse hävitaks. Kui viirus on juba organismi jõudnud, peab organism selle hävitamisega ise hakkama saama ning viirus hävib alles 60-kraadises vees, kuid see on inimnahale liiga kuum.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles