Levinud ohud, mis kaasnevad steroidide tarbimisega

PM Tervis
Copy
Steroidide kasutamine on ohtlik.
Steroidide kasutamine on ohtlik. Foto: Shutterstock

Briti Tervishoiusüsteemi andmetel võib anaboolsete steroidide kasutamine põhjustada vaimse ja füüsilise tervise probleeme. Teadusuuringutest on selgunud, et pikaajaline tarvitamine muudab inimesed agressiivsemaks, põhjustab meeleoluhäireid, juuste väljalangemist, aknet ja maksakahjustusi.

Anaboolsed steroidid imiteerivad testosterooni ehk meessuguhormooni toimet ning  kasutatakse soorituse parandamiseks trennis, lihasmassi suurendamiseks ning rasvaprotsendi vähendamiseks. Neid ei tasu segamini ajada meditsiinis kasutatavate kortikosteroididega, mida kasutatakse spetsiifiliste terviseprobleemide raviks. 

Teadlased hoiatavad, et pikaajaline anaboolsete steroidide tarvitamine võib suurendada südamehaiguste riski, stimuleerida vähirakkude arengut ning süvendada olemasolevaid terviseprobleeme. Paljud anaboolseid steroide tarbivad inimesed on riskidest teadlikud, kuid usuvad, et steroide on võimalik tarbida viisil, mis on organismile ohutu. Selleks tehakse steroidide tarvitamisest regulaarseid pause, kuid ka sel juhul kaasnevad tarbimisega kõrvaltoimed.

Sageli võetakse korraga eri tüüpe steroide, et mõju suurendada, kuid see vaid suurendab kõrvaltoimete riski. Pikaajaline tarbimine põhjustab füsioloogilisi ja psühholoogilisi muutusi, mis võivad põhjustada tõsiseid terviseprobleeme.

Levinud füüsilised kõrvaltoimed meestel on kehv sperma kvaliteet, munandite kahanemine, viljatus, erektsioonihäired, kiilaspäisus, eesnäärmevähi risk, seedeprobleemid ja tõsine akne. Naistel võib tekkida suurenenud karvakasv kehal ja näol, rinnakoe vähenemine, madalam hääl, menstruatsioonihäired, juuste väljalangemine ja akne.

Anaboolsete steroidide tarbimine mõjutab vererõhku ja kolesterooli taset, mille tõttu on nii meestel kui naistel suurem südamehaiguste ja insuldi risk. Samuti suureneb neerupuudulikkuse, maksahaiguste ja trombide risk.

Levinud vaimse tervise riskid on agressiivne käitumine, meeleoluhäired, paranoia, hallutsinatsioonid ja sundmõtted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles