Teadlased selgitavad, kas mehed põevad grippi kauem kui naised

PM Tervis
Copy
Mehed tajuvad gripi sümptomeid erinevalt.
Mehed tajuvad gripi sümptomeid erinevalt. Foto: Shutterstock

Väljaandes British Medical Journal (BJM) ilmunud uuringust on selgunud, et mehed võivad grippi raskemini läbi põdeda kui naised.

Meestel ja naistel võivad tekkida erinevad gripi sümptomid. Näiteks kogevad naised suurema tõenäosusega iiveldust ja hingamisraskuseid, mehed aga jõuetust ja pitsitavat valu rindkeres.  Hiljutisest uuringu tulemusel selgus, et naise organismis tekib gripivaktsiini toimel tugevam antikehade reaktsioon, mis võib tähendada paremat kaitset gripi vastu. Selle põhjuseks võib olla testosterooni tase, sest kõige suurema testosterooni tasemega meestel tekkis kõige vähem antikehasid. 

Varasematest uuringutest on selgunud, et kui kokkupuutel östradiooli ehk naissuguhormooniga väheneb gripiga nakatunud organismis immuunsüsteemi reaktsioon. Kuna haigussümptomid tekivadki immuunsüsteemi reaktsiooni tõttu, võivad naised kogeda kergemaid sümptomeid, sest nende immuunsüsteem reageerib hormooni tõttu väiksemal määral. 

Kuue aasta pikkuse uuringu tulemusel selgus, et mehed satuvad suurema tõenäosusega gripi tõttu haiglasse ning samuti on gripi tagajärjel surnud meeste arv suurem. Küsitluste tulemusel on kindlaks tehtud, et mehed põevad grippi keskmiselt poolteist päeva kauem kui naised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles