Hiina uuringud seostavad koroonaviiruse tüve mutatsiooni inimsekkumisega (1)

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
10.märts 2020, Wuhan
10.märts 2020, Wuhan Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Kolm Hiinas tehtud uuringut viitavad sellele, et Hiinas rakendatud karantiini tõttu on viirustüvi muteerunud agressiivsemaks. Viirus on massikarantiini järel muutunud ka raskemini tuvastatavaks, vahendab SCMP.

Wuhani valitsus sulges 23. jaanuaril kodudesse 11 miljonit inimest. Hiljem laiendati meetmed teistele Hiina provintsidele ehk kokku 60 miljonile inimesele.

Wuhani Renmini haigla spetsialist Zhang Zhan märkas, et patsientidel, kes võeti haiglasse pärast karantiini kehtestamist, erines haiguse sümptomaatika. Hilisematel patsientidel olid haigusnähud märksa peidetumad. Sellegipoolest ei saa väita, et patogeeni levimine oleks vähenenud või nõrgenenud.

Pekingi ülikooli bioinformaatika teadlane Lu Jian analüüsis 103 inimesel tuvastatud viiruse genoomi. Leiti, et viirusel on avaldunud kaks võistlevat tüve, millest uuem on agressiivsem ja nakatavam.

Uurijad kirjutasid oma töös, et inimsekkumine massikarantiini näol võis muteerunud viirustüvele tekitada selektiivse ellujäämispinge. Queensland´i ülikooli bioteadlane  Paul Young on öelnud, et see on tavaline viiruse puhul, mis sisaldab RNA genoomi. Paljunemisel tekib mutatsioon.  

Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskus on teatanud, et kavatseb võrrelda Itaalia haigestunute andmete põhjal viirustüve Euroopas, et leida vajalik ravi ja töötada välja sobivad vaktsiinid. 

Suur osa teadlasi jääb kindlaks arvamusele, et viirus pärineb nahkhiirtelt. Viirustüvi ühildub 96 protsendi ulatuses geenidega, mis pärinevad Yunnani provintsi nahkhiirtelt aastaid tagasi leitud haigusega. Tol ajal haigus inimestele ei kandunud. Viirus võis läbida enne tuhandeid mutatsioone, kuni jõudis nahkhiirtelt uutesse peremeeskehadesse ehk inimestele.

Wu Yonghua Changsuni ülikooolist väidab, et koroonaviirus võib olla kõige hiljutisem viirus viirustelaviinist, mis on alles tulemas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles