Perearst Karmen Joller: haigestunute arvu kiire kasv on täiesti normaalne (8)

PM Tervis
Copy
Perearst Karmen Joller
Perearst Karmen Joller Foto: Eero Vabamägi

«See, et haigusjuhtude arv kasvab praegu hüppeliselt ja mitmekordistub, on iga nakkushaiguse puhul täiesti normaalne protsess,» ütleb perearst Karmen Joller kiire koroonaviirusse nakatunute arvu tõusu kohta Eestis.

«Mingil hetkel saabub platoo, siis on tükk aega haigestunute hulk stabiilne, ja seejärel hakkab tasapisi langema – viimast näeme praegu Hiinas,» selgitab perearst.

Joller tõdeb sotsiaalmeedia kontol, et korraga tekkivaid haigusjuhte on rohkem, kui midagi ette ei võeta. Kui sekkume, siis sellisel juhul on korraga haigeks jäänud inimeste hulk väiksem, haigusperiood ise on aga veidi pikem.

«Igaüks meist saab anda panuse, et haigestunuid oleks korraga vähem – nii jõuab tervishoiusüsteem paremini teenindada raskelt haigeid inimesi. Inimesed, kellel ei ole eluohtlikke sümptomeid, paranevad ilma arstiabita,» kinnitab Joller.

«Tuletan meelde, et koroonaviirusnakkuse puhul ei anna testimine ravi seisukohast väga palju juurde, välja arvatuda raskete haigusjuhtude korral. Jätame testid raskelt haigetele inimestele!»

Hügieenireeglite järgimine ja eraldumine aitab Jolleri sõnul ennetada nakatumist. Ta rõhutab, et lapsi ei tohiks viia eakatele ehk üle 65-aastastele inimestele hoida.

«Haigeks jäämise korral võib leevendada sümptomeid, kui need on väga häirivad. Perearstid annavad täna välja ka lühikese juhendi, kuidas end haigestumise korral jälgida ja millal peaks abi otsima,» ütleb Joller.

«Immuunsüsteemi aitab tervena ja psüühikat tasakaalus hoida eluterve, veidi must huumor – seda kasutavad toimetulekuks näiteks meedikud, kes peavad silmitsi seisma kõige raskemate juhtumitega,» õpetab perearst.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles