Ravimiamet: palaviku alandamise esmavalik on paratsetamool

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
Ravimid. Pilt on illustratiivne.
Ravimid. Pilt on illustratiivne. Foto: Toomas Huik / Postimees

Euroopas teadaolevate andmete põhjal ei ole tõestatud, et ibuprofeeni kasutamine põhjustaks SARS-CoV2 viirusinfektsiooni ebasoodsat kulgu, ent esmavaliku ravim palaviku alandamiseks on paratsetamool, kinnitab ravimiamet.

Ravimiameti meditsiininõunik Alari Irs kommenteerib, et ametil on hetkel kasutada WHO pressikonverentsil antud lause, mis soovitab olukorra kindlaksmääramise perioodil kasutada pigem paratsetamooli ja mitte ilma vastava ettekirjutuseta võtta ibuprofeeni. Teade lisab, et kui ibuprofeen on inimesele välja kirjutatud raviarsti poolt, siis on see arsti otsus.

Irs lisab: «Ei tundu, et Maailma Terviseorganisatsiooni soovituse aluseks oleks andmeid, mida Euroopa Liidu ravimijärelevalvevõrgustik ei oleks näinud. Soovituste jagamine pressikonverentsil ilma väga veenvate teadusandmeteta enne WHO liikmesriikide tervishoiusüsteemide informeerimist on väga ebatavaline.»

«Püüame omalt poolt segaduse suurendamist vältida ja anda teiste EL riikidega kooskõlastatud sõnumi. Seniks soovitame endiselt esmavalikuravimina palaviku langetamiseks paratsetamooli ja mitte ibuprofeeni või muud ravimit. Kui mittesteroidsete põletikuvastaste ravimite (sh ibuprofeeni) kasutamiseks on mõjuvaid põhjuseid, võib neid kasutada.»

Milline on ravimiameti senine hinnang?

«Esmavaliku ravim palaviku alandamiseks on paratsetamool. Patsiendid, kes paratsetamooli ei talu või ei saa seda kasutada vastunäidustuste tõttu või ei langeta paratsetamool piisaval määral palavikku, võivad vajadusel kasutada ibuprofeeni, arvestades sealjuures selle ravimi vastunäidustustega,» on kinnitanud ravimiamet. 

Ravimiamet lisab oma teates: «Prantsusmaa ravimiameti algatusel hindab Euroopa Ravimiameti riskihindamise komitee seost ibuprofeeni ja ketoprofeeni kasutamise ning nakkuste (nt Varicella zoster viirus ja teatud bakteriaalsed tekitajad) ebasoodsa kulu vahel. Hindamist alustati Prantsusmaa tarbijauuringust saadud andmete põhjal. Riskihindamise komitee võtab muu hulgas arvesse ka hiljuti ajakirjas Lancet avaldatud artiklit, milles püstitatud hüpoteesi kohaselt võib ibuprofeen mõjutada koroonaviiruse infektsiooni kulgu. Ravimiamet avaldab komitee järeldused niipea, kui need valmivad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles