Kas koroonaviiruse saab läbi põdeda ka ilma sümptomiteta? (1)

PM Tervis
Copy
Haigus võib olla märkamatu.
Haigus võib olla märkamatu. Foto: Shutterstock

Teadlaste sõnul on võimalik koroonaviirus Covid-19 läbi põdeda, ilma et inimesel tekiksid sümptomid. Selleks, et haiguse levikust ning kokkupuutest nakatunutega paremat ülevaadet saada, on oluline teada, kui suur osa inimestest haiguse kergemate sümptomitega või ilma sümptomiteta läbi põeb.

Kyoto, Oxfordi ja Georgia osariigi ülikoolide teadlased uurisid Covid-19 puhangut kruiisilaeval Diamond Princess. Laeval oli 3711 reisijat ning meeskonnaliiget ning laev oli karantiinis alates 5. veebruarist, mil ühel reisijal tuvastati koroonaviirus (SARS-CoV-2). 21. veebruariks oli viirus diagnoositud 634 laeval viibijal. 

Teadlased analüüsisid laeval viibinute andmeid ning leidsid, et umbes 17,9 protsendil nakatunutest ei ilmnenud laeval viibimise vältel sümptomeid. Kuna laeval viibinud 3711 reisijast testiti vaid 3063 reisijat, tuleb arvestada, et tegelik protsent võib veidi kõikuda. Uuringu tulemused avaldati väljaandes Eurosurveillance.

Teadlaste sõnul on Covid-19 selle poolest gripiga sarnane, et mõlema viiruse puhul on sarnases vahemikus sümptomiteta haigestunuid. Gripi puhul on sümptomiteta või kergemate sümptomitega haigestunute protsent 19,1. Teadlased hoiatavad, et see ei tähenda, et gripp ja koroonaviirus Covid-19 oleksid võrreldavad, tegemist on erinevate viirustega ning Covid-19 epideemia ei ole võrdväärne hooajalise gripiga. 

Teadmine, et kõigil nakatunutel ei pruugi sümptomeid tekkida, tähendab seda, et inimesed, kellel on olnud kokkupuude nakatunuga, kuid kellel endal sümptomeid ei teki, võivad siiski olla haiguse kandjad. Seetõttu soovitavad teadlased võtta tõsiselt karantiini ning vältida avalikus ruumis liikumist ka neil, kellel kahe nädala jooksul pärast kokkupuudet haigega sümptomeid ei teki.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles