SYNLAB ühineb regionaalhaigla karantiini üleskutsega

PM Tervis
Copy
Püsige kodus.
Püsige kodus. Foto: Shutterstock

Iga päev sadu koroonaviiruse teste analüüsiv SYNLAB meditsiinilabor ühineb Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) üleskutsega – «Hea Eesti rahvas, püsige kodus».

«Fakt, et hakkasime riigi, perearstide ja erameditsiiniettevõtete ühisalgatusena laiemalt inimesi testima, ei aita üksi piirata koroonaviiruse levikut. Testimisest üksi ei piisa. See aitab välja selgitada ägeda respiratoorse infektsiooni sümptomitega inimestel juba olemasolevat võimalikku nakatumist koroonaviirusse, kuid ei anna mingit kaitset nakatumise vastu edaspidi ega väldi viiruse edasikandumist. Karantiini tuleb suhtuda täie tõsidusega,» kutsub SYNLABi juht Rainar Aamisepp üles kõiki püsima koduses isolatsioonis.

Praegu teadaolevate teadusartiklite alusel on alust arvata, et koroonaviirus levib kiiresti kontaktide teel ning püsib pindadel päevi, mistõttu on grupiti avalikus kohas viibimine selge ohuallikas. «Ärge seadke end ega oma perekondi ohtu. Püsige kodus ja nõudke sama oma lähedastelt. Te ei soovi kindlasti olla pahaaimamatult potentsiaalne viiruse levitaja. Praegu on viimane aeg piirata viiruse laialdasemat levikut Eestis, kuid see nõuab igalt vastutustundlikult kodanikult enesedistsipliini ja selle nõudmist oma kaaslastelt,» edastab Aamisepp SYNLABi laboriarstide üleskutset.

SYNLABi laborispetsialistid pingutavad praegu ööpäev läbi, et testida võimalikult palju eestlasi. Meditsiinisüsteemis on piiratud inimressurss ja napib kaitsevahendeid. Suhtuge sellesse tõsiselt, teie eneseisolatsioon ja nõudlikkus teiste suhtes võib reaalselt päästa teid, teie lähedaste ja kaaskodanike elusid.

6 soovitust, kuidas saad karantiini levikut takistada:

  1. Tööta kodus – ära mine kontorisse (vii suhtlus telefoni, Skype'i, Teamsi vms rakendusse).
  2. Ostle targalt – mõtle enne ostud läbi, mine poodi üksi, varu pikema aja toit.
  3. Väldi avalikku ruumi – harrasta liikumist iseseisvalt, teistest eraldatuna.
  4. Ole sotsiaalne ainult digilahenduste abil.
  5. Järgi rangelt hügieeninõudeid – pese käsi!
  6. Nõua samade reeglite täitmist ka oma pereliikmetelt, lähedastelt ja sõpradelt – vajame kollektiivset pingutust.

PERH-i üleskutse: https://www.regionaalhaigla.ee/et/hea-eesti-rahvas-pusige-kodus

SYNLABi nimel:

Rainar Aamisepp (juhatuse esimees), dr Kaido Beljaev (juhatuse liige, kliiniline juht), dr Paul Naaber (infektsioonhaiguste osakonna juhataja), dr Meeli Glükmann (kliinilise labori juhataja).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles