Miks on koroonaviirus diabeedi korral ohtlikum?

PM Tervis
Copy
Insuliinipump näitab ära veresuhkru kõikumise.
Insuliinipump näitab ära veresuhkru kõikumise. Foto: Vladislav Musakko

Miks on koroonaviirus dabeedihaigele eriti ohtlik ning mida haigestudes silmas pidada, selgitab Eesti Diabeediliidu juhataja Ulvi Tammer-Jäätes.

«Palavikuga kulgev nakkushaigus on kehale alati stressirohke seisund. Suur osa diabeediga inimestest on eakad inimesed, kellel on lisaks diabeedile või selle tagajärjel ka muid tõsiseid haigusi, näiteks südame- ja neerupuudulikkus ning hingamispuudulikkus. Neid seisundeid võib põletik raskendada,» selgitab Tammer-Jäätes Virtuaalkliinikus.

Palavikuga kulgev nakkushaigus võib kergesti põhjustada keha dehüdratsiooni ehk keha vedelikusisalduse langust, mis võib alandada vererõhku, vähendada veres soolade (naatriumi, kaaliumi) sisaldust ja langetada neerufunktsiooni. Eriti kui on juba neerupuudulikkus, on oht neerupuudulikkuse süvenemiseks.

«Nakkushaigused suurendavad insuliinivajadust ja veresuhkru tase tõuseb üldiselt sõltumata diabeedi tüübist. Kõrge veresuhkur suurendab uriinieritust, mis halvendab dehüdratsiooni,» räägib diabeediliidu juht.

Kõrge veresuhkur halvendab Tammer-Jäätesi sõnul ka haigusest taastumist ja soodustab täiendavaid tüsistusi, nagu kopsupõletik, keskkõrvapõletik ja sinusiit (nina kõrvalkoobaste põletik).

I tüübi diabeedi ja ka II tüübi diabeedi korral võivad suurenenud insuliinivajadus ja stressihormoonid põhjustada ketoatsidoosi, mis on eluohtlik seisund, kui insuliini annuseid ja organismi vedelikuga varustatust (hüdratsiooni) ei suurendata piisavalt. 

Tammer-Jäätes rõhutab, et haiguspäevadel on oluline piisav vedeliku tarbimine, enamiku inimeste jaoks vähemalt 1,5–2 liitrit päevas või 1–2 detsiliitrit tunnis, näiteks vesi, vähese süsinikusisaldusega mineraalvesi, lahjendatud mahl, supid jms.

Palavikku saab ja tuleb langetada palavikku alandavate (paratsetamooli) preparaatidega. Diabeediliidu juht lisab, et palavikulise põletikulise haiguse korral, kui enesetunne halveneb, võib tekkida vajadus ravimeid vahetada ja korrigeerida raviskeemi.

Kui veresuhkru tase tõuseb pidevalt üle 14 mmol/l või üldine enesetunne on järsult halvenenud, tuleb kontakteeruda edasise ravi saamiseks oma arstiga või helistada perearsti nõuandetelefonile 1220.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles