Silmaarsti viis soovitust, mis aitavad nägemist parandada

PM Tervis
Copy
Viirusega võib kaasneda silmapõletik ja purutunne silmas.
Viirusega võib kaasneda silmapõletik ja purutunne silmas. Foto: Shutterstock

Silmade kaudu saab inimene umbes 90 protsenti kogu välisinformatsioonist. Ülemiste Tervisemaja silmakeskuse silmaarst dr Elo Sein annab soovitusi, kuidas säilitada ja parandada nägemist.

Õiged prillid

Esimene soovitus silmatervise parandamiseks on kanda õigeid prille. «Nägemise kontrolli soovitame kõigile kontoris töötavatele inimestele. Kogenud optometristid annavad nõu, milliseid prille sõltuvalt töö iseloomust valida,» ütleb dr Elo Sein.

Suitsetamisest loobumine

«On teaduslikult tõestatud, et suitsetamine on riskitegur kataraktile, silmanärvi kahjustusele ja makulaarsele degeneratsioonile. Kõik need põhjustavad nägemise halvenemist kuni pimeduseni välja.» Dr Sein soovitab kiiremas korras suitsetamine maha jätta.

Õige kuiva silma sündroomi ravi

«Kontoritöö ja pidev töö ekraanidega on põhiline kuiva silma sündroomi tekkepõhjus.» Kuiva silma esinemise korral tuleb testida pisaravedeliku hulka ja vastavalt sellele järgida silmaarsti juhiseid silmatilkade kasutamise osas. Igasugune kuiva silma sündroomi ravi ei pruugi anda leevendust.

Silmahaiguste varajane avastamine

Silmahaiguste varaseks diagnostikaks on vajalik pidev silmaarsti kontroll. Silmaarsti kontroll on suunatud patsientidele, kellel on silmaprobleemid juba eelnevalt diagnoositud või esinevad üldhaigused, nagu näiteks suhkruhaigus, mille puhul on vajalik pidev silmade seisundi jälgimine. «Silmauuringutel võiksid kindlasti käia inimesed, kellel on suguvõsas silmahaigusi, näiteks glaukoom või silmapõhjade lupjumist, et diagnoosida võimalikud muutused ja alustada õigeaegselt ravi.» Paljude silmahaiguste diagnostikaks on vajalik kasutada pupilli laiendust. Seega paneb dr Elo Sein uutele ja vanadele patsientidele südamele, et pärast selliseid uuringuid ei saa lähitöid teha ega ka ise autoroolis olla.

Hoia tervist ja vabane stressist

Kõige enam paneb dr Elo Sein aga südamele, et enda tervisest peab ise hoolima. «Ükski arst ei saa sind aidata, kui sa ise oma tervisest ei hooli. Kulunud tõde on, et haigusi on mõistlikum ennetada kui neid ravida.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles