Terviseameti soovitused, kuidas viirust pindadelt eemaldada (1)

PM Tervis
Copy
Põranda pesemine
Põranda pesemine Foto: Shutterstock

Viirust on võimalik pindadelt tõhusate puhastamisviiside ja puhastusvahenditega eemaldada, vahendab terviseamet. Märgkoristus on vajalik pinnal olevast mustusest, sealhulgas mikroorganismidest lahtisaamiseks.

Koroonaviiruste keskkonnastabiilsust hindavate uuringute kohaselt võib viirus säilida saastunud metall-, plast- ja roostevabadel pindadel kuni 72 tundi, poorsetel materjalidel, nagu paberil ja papil, kuni 24 tundi, kuid soodsatel keskkonnatingimustel, milleks on 6–8 °C ja niiskus, isegi kuni 9 päeva.

Samas on võimalik viirust pindadelt tõhusate puhastusviiside ja puhastusvahenditega eemaldada. Erinevate koroonaviiruste vastu on tõhusad kuumutamine, UV-kiirgus ja ka mitmed antimikroobsed ained, näiteks 70% etanool, 75% 2-propanool, vesinikperoksiid, naatriumhüpoklorit, mille vähemalt üheminutilisel toimel viirus hävib.

Ajal, kus desinfitseerivad vahendid ei pruugi suuremate ruumide ja pindade jaoks olla laialdaselt kättesaadavad ja pole alati ka vajalikud, saab tõhusa puhastamise teel ning majapidamises kasutatavate puhastusvahenditega tagada sama tõhusa tulemuse.

Kuidas tõhusalt pindu puhastada:

  1. Tuuluta ruume, et tagada piisav ventilatsioon.
  2. Puhasta puutepindasid ja määrduvaid esemeid tavapärasest sagedamini ja regulaarselt (nt ukselingid, käsipuud, liftinupud, lülitid, toolide käetoed alt ja pealt, WC ja vannitoa pinnad jm). Asjatundjate kogemusel on nt üle 90% seebi- ja paberidosaatorite puutepindadest (alt ja vajutuskohad) mustad, sageli unarusse jäävad puutepinnad on ka uste servad, lingi ümbrus; koolides toolide alused, seljatoed; ühiskasutuses olevad esemed, tarbed kontorites (nt klaviatuur, klambrilööja, VR prillid mängukeskustes, köögitehnika, telefon, jpm).
  3. Märgkoristus on vajalik pinnal olevast mustusest, sealhulgas mikroorganismidest lahtisaamiseks. Oluline on meeles pidada, et kõik pinnad, mis vajavad kuivamiseks rohkem kui 30 sekundit, tuleb eraldi kuivatada. Ise kuivades võivad jääda pinnale jääkmustus ja ka mikroorganismid.
  4. Puhtuse loomiseks piisab täiesti tavapärastest ainetest ja viisidest, näiteks kasutada puhta veega niisutatud puhast mikrokiust lappi. Oluline on lapi sobiv niiskusaste, et see seoks küllaldaselt mustust, ning piisavalt tugev pühkimine! Mustuse eemaldamisel on oluline roll mehaanikal ehk pühkimisel tuleb pinda nühkida piisavalt tugevalt. Leebe «silitamisega» võib jääda oluline osa mustusest ja ka mikroorganismidest eemaldamata. Seniste uuringute põhjal eemaldab selline viis piisavalt infektsiooniviiruseid ja ennetustöös puudub otsene vajadus desinfitseerivate vahendite kasutuseks.
  5. Siledate pindade puhastamiseks piisab koristustekstiili niisutamiseks veest (nt mikrokiust lapi puhul), poorsete pindade puhastamisel annab parema tulemuse nõrgalt aluseline (pH 8–9) puhastusaine lahus, sh ühekordsete koristustekstiilide puhul.
  6. Avalikes ruumides, kus liigub palju inimesi, on puutepindade puhastamine mõistlik iga 2–4 tunni järel. Arvestada, et silmaga nähtav puhtus ei ole puhas veel mikroorganismidest. Kui on silmaga nähtav määrdumine, siis see on mikroorganismidele eriti heaks pelgupaigaks.
  7. Puhastada koristustarvikud hoolikalt iga koristuskorra lõpus. Koristustekstiile pesta pesumasinas piisavalt kõrgel temperatuuril. Koduseks kasutuseks mõeldud pesumasinate puhul temperatuuril 65–90 °C. Veeämbris või kraani all käsitsi pestes tekstiilid puhtaks ei saa.
  8. Vajadusel võib sanitaarruumides (WCd, tualettruumid) kasutada lisaks vastavaid desinfitseerivaid vahendeid ehk biotsiide.
  9. Pöörata tähelepanu koristuslappide voltimisele ja aseptilisele tööviisile ehk puhastamisel liikuda puhtamalt pinnalt mustema suunas, erinevaid pindasid puhastades pöörata lapil uus külg jne. Eesmärgiks mustuse kokkukorjamine, mitte laialiajamine.
  10. Mõelda läbi erinevate koristustekstiilide käsitlemine ja teekond, et need enne kasutamist ei saastuks. Erinevate ruumide puhastamiseks kasutatavad koristustarvikud peaksid olema erinevad, et vältida tarviku vahendusel mustuse, sealhulgas mikroobide edasikandumist.
  11. Võimalusel kergesti määrduvaid ja sagedast puhastamist vajavaid esemeid mitte kasutada. Tühjendada prügikaste, kui need on täis kolmveerandi ulatuses ning puhastada prügikastid pärast tühjendamist.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles