Lugeja küsib: mida teha, kui peres on haigestunu? (3)

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
Perearst dr Lembi Põlder
Perearst dr Lembi Põlder Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

Tallinna Kivimäe perearstikeskuse perearst dr Lembi Põlder vastab Postimehele saadetud küsimusele, mida teha olukorras, kui perekonnaliige on haigestunud.

Dr Põlder selgitab, et haige inimene tuleks nii hästi kui võimalik ka kodus isoleerida. «Kas eraldi tuppa, süüa eraldi toas. Toast väljas käies (tualett ja pesemine) võiks haige olla maskiga, et säästa teisi. Ülejäänud pere peaks hoolega käsi pesema ja püüdma hoida end haigest eraldi.»

Haigussümptomitega kodust väljuda ei tohi – kui just haiglasse pole vaja minna. Pereliikmed võivad lühiajaliselt käia toidupoes, kuid peaksid tegema seda lühidalt ja kiiresti. Nad ei tohi minna tööle ja peavad jääma koju (v.a elutähtsate ametite esindajad, kes on kohustatud tööle minema).

Dr Põlder sõnab, et kui kodus on hea isolatsioon, siis on isegi võimalik, et teised ei haigestu, kuid see on väga optimistlik stsenaarium. «Kuigi paljudel haigestunutel kulgeb haigus kergete viirushaiguse tunnustega, siis ei ole kindlasti õige see lähenemine, et parem on haiguse läbi põdeda. Haigus võib teha ootamatuid pöördeid. Ka tervel inimesel võib olla varjatud haiguseid, mis just selle viiruse ajal võivad saatuslikuks saada. Isolatsioon on seni parim võimalus haiguse leviku piiramiseks,» rõhutab Põlder.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles