ERHL: ravimite tootmisplaanid tuleks avalikustada

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
Eesti Haigekassa andmeil on ravimite väljakirjutamine viimastel nädalatel kasvanud keskmiselt 40 protsenti võrreldes möödunud aasta sama perioodiga ning ravimite müük apteegis ligi 50 protsenti.
Eesti Haigekassa andmeil on ravimite väljakirjutamine viimastel nädalatel kasvanud keskmiselt 40 protsenti võrreldes möödunud aasta sama perioodiga ning ravimite müük apteegis ligi 50 protsenti. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Eesti Ravimihulgimüüjate Liidu (ERHL) hinnangul oleks ravimite Eestisse toomisel ja varude planeerimisel abiks info Eestisse suunatud ravimite tootmise kohta.

Suurem osa meile mõeldud ravimeid pakendatakse ja toodetakse välisriikides ning ravimitootmise protsesse kavandatakse ette ligi 6 –12 kuud. Seepärast mõjutab siinset ravimite kättesaadavust otseselt see, millal ja millised Eesti jaoks mõeldud ravimid reaalselt tootmisesse antakse.

Selle info alusel saaksid riik ja hulgimüüjad vastavalt vajadusele kavandada ka alternatiivseid tarneallikaid ning ühtlasi ennetada ja leevendada raviminappuse probleeme juba enne nende tekkimist hulgimüügis.

Veelgi olulisem on aga teave sellest, kui palju Eestile mõeldud ravimeid teiste riikide ravimitootmis- ja jaotusladudes juba valmis on. Täna kiirendaks selle informatsiooni jagamine riigi ja hulgimüüjatega ravimite jõudmist Eestisse. Sellekohase ettepaneku tegi Eesti Ravimihulgimüüjate Liit ka Sotsiaalministeeriumile. 

ERHL on seisukohal, et ravimite kättesaadavust Eestis aitaks paremini tagada eelteave Eestile kavandatud ravimite tootmise kohta. Ravimite liikumise kohta annavad hulgimüüjad riigile juba täna regulaarselt ülevaateid. Lisaks kasutavad paljud ravimitootjad aktiivselt võimalust saada enda toodete kohta operatiivselt raporteid otse hulgimüügiettevõtetelt. Seega on info ravimite liikumisest huvitatud osapooltele kättesaadav.

Ravimite tootmise prognoosi ja Eestile kehtestatud kvoote ette teades saaks riik juba 12 kuud varem sekkuda ravimi tarnehäire tekkesse ennetavalt. Hulgimüügi laoseisu vaadates on võimalik vaid nentida tõsiasja, et ravim on kahjuks otsas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles