Milline on veregrupi ja koroonaviiruse seos?

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Sel nädalal postitati meditsiiniportaali medRxiv uurimus, mis väitis, et 0 veregrupp on vähem vastuvõtlikum koroonaviirusele. Uurimust ei ole teised meditsiinispetsialistid veel kinnitanud, kuid seda hakatakse geenidoonorite andmete abil üle maailma uurima. Seni ei tohi infomatsiooni võtta tõesena ega selle põhjal oma otsuseid mõjutada lasta.

Hiinas tehtud uuringus kontrolliti Wuhani ja Shenzheni haiglate 2173 koroonaviirusega nakatunud patsientide veregruppi. Selle tulemusel näitas A veregrupp kõrgeimat nakatumiseriski, 0 veregrupp kõige madalamat. See oli esimene vaatlus, mis võttis arvesse veregrupi seotust koroonaviirusega ja see vajab edasist uurimist.

Synlabi kliiniline mikrobioloog dr Paul Naaber ütles, et neid teadusartikleid, mida tema on läbi töötanud, ei ole sellises seoses veel uuritud. Synlabi spetsialistid uurivad praegu põhjalikult kõiki olulisemaid SARS-Cov-2 ja seda põhjustava Covid-19 viirushaigusega seotud teadustöid.

Ameerika Ühendriikide eksperdid ütlevad, et varasemad uuringud on näidanud suhet veregrupi ja teatud haiguste vahel, kuid edasised uuringud on vajalikud kindlate järelduste tegemiseks. Eelnevateks uurimisalusteks haigusteks on olnud kõhugripp, südamerabandused ja kognitiivsed kahjustused, vahendab Healthline.

Vermonti ülikooli hematoloog Dr Mary Cushman ütleb, et neid Wuhanist tulnud koroonaviirusega seotud veregrupiuuringuid ei tohi ära kasutada selleks, et lõpetada tõsiste ohutusmeetmete järgimine. Dr Cushman on kuulnud, et inimesed küsivad, kas peaksid 0 veregrupiga pereliikmeid poodidesse kaupa ostma saatma. «Kindlasti ei tohiks mõelda, et 0 veregrupp annab inimesele mingi kaitse.»

Üldpopulatsiooni hulgas on Hiinas 31% A, 24% B, 9% AB ja 34% 0 veregrupiga inimesi.

2173 haigestunu hulgas oli 38% A, 26% B, 10% AB ja 25% 0 veregrupiga inimesi.

Dr Cushman on leidnud, et AB veregrupp on vastuvõtlikum insultidele ja kognitiivsetele kahjustustele. Siiski ei ole kõik uuringud seda kinnitanud.

Dr Cushman lisab, et 0 veregrupp, võrreldes teiste veregruppidega, on enim kaitstud südamerabanduste ja vereklompide tekkimise eest, mida tuntakse venoosse tromboosina.

Varem on uuritud noroviiruse ja veregruppide seost. Noroviirus kasutab rakupealseid suhkruid end rakuga liitmisel. Inimesed, kelle keha ei tooda H1 antigeene ja B veregrupp, on sellele vastupidavamad, teised veregrupid kipuvad viirusesse kergemini haigestuma.

See ei tähenda, et mõni veregrupp on haigustele immuunne, immuunsus sõltub paljugi teistest geneetilistest faktoritest ja on haruldane nähtus. Kõik inimesed peaksid jääma koroonaviiruse suhtes terviseameti poolt edastatud ohutusmeetmete juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles