Hambaravis saab vältimatut abi ette registreerimisel

Kadri Tammepuu
, toimetaja
Copy
Hambaravi.
Hambaravi. Foto: Vladislav Musakko

Tasuta infoliinil aitab hambaarst otsustada, kas tuleb tulla vastuvõtule või kannatab murega oodata, ütles Kaarli hambakliiniku tohter Triin Piikov «Patsiendiminutites».

Koroonaviiruse tõrjumiseks on praktiliselt kõik hambaravi kabinetid oma uksed sulgenud ja inimesed peavad mõnda aega hakkama saama ilma hambaarstita. Siiski leiab üle Eesti 21 kliinikut, kus pakutakse vältimatut abi. Nakkuse leviku tõkestamiseks kodulähedasse valvekliinikusse lihtsalt kohale minna ei saa, enne tuleb selgeks teha, kas abi kannatab oodata või kui mure on tõsine, siis paneb arst vastuvõtu aja patsiendile sobivasse kliinikusse ise kinni. Vastuvõtule registreerivad hambaarstid tasuta üleriigilisel nõuandeliinil 677 6822 esmaspäevast reedeni kella 9–17. Abi saab küsida eesti, vene ja inglise keeles.

Kõige paremini oskab inimest aidata tema enda hambaarst. Kui hambatohtrit kätte ei saa või oma arsti polegi, saab infoliinile helistada. «Sageli ei vaja inimene hambavaluga kohe esmaabi, piisab arsti nõuannetest,» rääkis Piikov. Paljud hädad saab koduse raviga sedavõrd konserveerida, et nende ravi võib mõneks ajaks edasi lükata. «Kõnele vastav hambaarst oskab hinnata, kas inimene vajab kliinikusse kohale minekut.»

Hamba- või igemevalu kannatamisel pole mõtet. «Kui hammas valutab, tuleb alustada valuvaigistitest, mõnikord aitab ka nelgitera panemine hambaauku, soolveega loputamine, hambavahede puhastamine hambaniidiga, regulaarne hambapesu,» loetles Piikov esmaseid koduseid ravivõtteid. Valuvaigistiks sobivad ibuprofeen või paratsetamool, mis apteegis ilma retseptita saadaval. «Kui põsk on paistes, ei tohiks sellele teha kuuma kompressi, paistetuse alandamiseks võiks panna põsele midagi jahedat.»

Breketikandjate abistamiseks tegid Unimedi ortodondid õppevideod, mis youtube’is kõigile vaatamiseks väljas. Näiteks, kui breket või selle traatkaar juhtub suus torkima, on kõige lihtsam viis kasutada kaitsevaha või – silikooni. Teisest videost näeb, mida ette võtta, kui breketikaare ots peaks lahti tulema

Tõsisemad mured, nagu hambatrauma, murdunud täidis või tugev hambavalu, vajavad hambaarsti hinnangut. «Kui valuvaigisti enam ei aita ja hammas valutab tugevasti edasi nii ööl kui päeval, peab hambaarst sekkuma,» rääkis Piikov. Nõuandeliini arst saab vajadusel ka retseptiga valuvaigistit või antibiootikume välja kirjutada. Antibiootikumide kasutajatele pani Piikov südamele ravikuur alati lõpuni teha, sest muidu tuleb põletik tagasi, ja võtta lisaks ka probiootikume, et ära hoida seedehäireid ja kõhulahtisust.

Enne nõuandeliini numbrit valimist võiks inimesel käepärast olla isikukood, nii leiab nõustaja terviseandmed digiloost kiiremini üles. Valvekliinikute nimekiri võib muutuda, värsket infot näeb haigekassa kodulehelt ja kuuleb perearsti nõuandetelefonilt 1220.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles