Psühholoog: kriisi järgmiseks faasiks on pahameel ja süüdistamine

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus levib hästi kodukeskkonnas. Foto on illustratiivne.
Koroonaviirus levib hästi kodukeskkonnas. Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Eriolukorra väljakuulutamisest Eestis on möödas kümmekond päeva ja juba on esimesi märke, et inimesed ei jaksa enam koduseinte vahel püsida, kuigi olukord seda nõuab. Kliinilise psühholoogi Anna-Kaisa Oidermaa sõnul läheb ilmselt lähinädalatel paljude jaoks olukord raskemaks, sest esimene elevus või ärevus on möödas, vahendas ERR «Aktuaalne kaamera. Nädal».

Kriisi järgmiseks faasiks on psühholoogi sõnutsi pahameel ja süüdistamine ja alles siis, kui keeruline hetk on enda jaoks lahti mõtestatud, kohanetakse uue olukorraga.

Et suhted praegu pingestuvad, on psühholoogi sõnul loomulik, sest suur osa vaimsest ressursist kulub praegu uue olukorraga kohanemiseks ja mõnusamalt tunnevad end need pered, kes on karantiini ajaks pannud paika päevakava, sest kindel rutiin aitab keerulises olukorras reel püsida.

«Eriti nutikad pered on veel need, kes on teinud kokkulepped ka selle osas, kuidas saabki natukene oma aega ja omaette olla ja kuidas seda teistele öelda, et mul on vaja omaette olla, ja kuidas seda korraldada,» lisas psühholoog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles