Mida tasub teada enne apteeki minemist?

Apotheka
Copy
Foto: Shutterstock

Ajal, mil enda ja oma pereliikmete tervise nimel on soovitatav teiste inimestega mitte kokku puutuda, tuleb kõik oma käigud kahtlemata läbi mõelda. Mida tuleks silmas pidada enne apteeki minekut? Nõu annab Apotheka proviisor Anne-Mai Rogenbaum.

E-apteek – turvalisim võimalus

Ravimite ostmiseks ei pea tingimata kodust lahkuma. Vajalikud preparaadid – nii käsimüügi- kui ka retseptiravimid, toidulisandid aga ka muu apteegikauba saab tellida kulleriga koju ka e-apteegist. Sarnaselt tava-apteekidele saab ka e-apteegis apteekriga nõu pidada. Peab muidugi arvestama, et seoses suurenenud tellimuste mahuga võivad e-apteegi tarneajad olla ajutiselt pikemad kui kolm tööpäeva. Tallinnas on küll võimalik tellida ravimeid ka 4-tunniga Cargobus kiirkulleriga, ent sellegipoolest tasub tellimus teha veidi varem kui tellitavat ravimit reaalselt vaja on.

Enne apteeki minekut

Haiged või nakatumiskahtlusega inimesed kodust lahkuda ei tohi. Ka kõigil ülejäänud inimestel on praegu väga oluline korraldada oma elu mõneks ajaks nii, et ei oleks tarvidust kodust kuskile minna ega ka kellegagi lähedalt kokku puutuda.

Kui peate vajalikuks sellegipoolest apteeki ise kohale minna, tasub hoolega läbi mõelda, mida sealt vaja on ja mida soovite apteekriga arutada. Näiteks kui tarvitate regulaarselt mõnd ravimit, tasub see kindlasti kirja panna ja apteekrile öelda, nii saab ta nõu anda ka näiteks lähtuvalt ravimite võimalikest koostoimetest. Tasub üle vaadata ka oma koduapteek – kas on olemas vahendid, mis aitaksid haigestumist ennetada. Lisaks peaksid koduapteegis olemas olema ravimid juhuks kui ikkagi haigestutakse. Samuti tuleks koduapteek üle vaadata selle pilguga, kas seal leidub vahendeid ka olmeliste pisiõnnetuste korral kasutamiseks, olgu siis tegu haavade, põletuste või marrastustega.

Ehkki kaubanduskeskused on suletud, on siiski toidukauplused ja apteegid neis avatud. Samas võib eriolukorra tõttu esineda apteekide lahtiolekuaegades muudatusi. Apteekide lahtiolekuaegu saab kontrollida siit.

Apteeki jõudes

Kui jõuate apteeki, ei maksa kohkuda kui märkate, et apteegikeskkonnas on tehtud tavapärasega võrreldes mingisuguseid muudatusi. Näiteks on apteekides piiranud apteegikülastajate trajektoori, mistõttu võivad apteegis olla näiteks lindid, piirded, suunavad sildid või jooned põrandal, mida tasub kindlasti jälgida. Kindlasti palutakse apteegi külastajatel hoida teiste inimestega distantsi, et nakatumise oht oleks väiksem, seetõttu võidakse piirata ka apteeki sisenevate inimeste arvu. Mõnelpool ei ole apteeki sisenemine üldse võimalik ning oste saab sooritada vaid luugi kaudu.

Paljudes apteekides on apteegi kassade ette paigaldatud pleksiklaasist piirded, et vähendada apteekri ja patsiendi vahelist otsest kontakti. 

Nii nagu teised tervishoiutöötajad kannavad ka apteekrid maske ning kummikindaid nii enda kui ka apteegi külastajate kaitseks.

Ostu sooritamisel on soovitatav eelistada kaardi- ning viipemaksed.

Ravimite ostmisel

Ravimite kättesaadavuse tagamiseks on vähendatud ajutiselt ravimite väljakirjutamise ja väljamüügi koguseid. Eriolukorra tõttu võib tervishoiutöötaja alates 19.03 välja kirjutada krooniliste haiguste ravimeid kuni kaheks kuuks. Korduvretsepti puhul võib apteek väljastada ravimit ainult ühe retsepti alusel ja kuni kaheks kuuks. Käsimüügiravimeid võib ühele ostjale väljastada kuni kaks pakendit ühe ravimi kohta.

Hoidkem ennast ja teisi!

Apteegis käik võib võtta tavapärasega võrreldes veidi enam aega, ent tasub meeles pidada –apteekrid annavad endast maksimumi, et ravimid oleksid meile kõigile kättesaadavad. Seejuures on apteekrid kõige ligipääsetavamad esmatasandi tervishoiutöötajad, kes aitavad inimesi lisaks ravimeid puudutavatele küsimustele ka kergemate tervisemurede korral.

Viiruste vastases võitluses on väga oluline käte hügieen ja kätega näo mitte katsumine. Viirushaigus võib levida ka siis, kui puudutatakse pisikutega kaetud esemeid ning seejärel oma silmi, nina või suud.

Copy
Tagasi üles