Euroopa keskmine suremus on eelmiste aastatega võrreldes väiksem (1)

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
1.aprill 2020, Rooma, Itaalia. Itaalias on hetkeseisuga suremus väga kõrge, riik on kehtestanud ranged karantiini tingimused.
1.aprill 2020, Rooma, Itaalia. Itaalias on hetkeseisuga suremus väga kõrge, riik on kehtestanud ranged karantiini tingimused. Foto: Matteo Trevisan/ZUMAPRESS.com/Scanpix

EuroMOMO on Euroopas loodud projekt, mis mõõdab 24 Euroopa riigi keskmist suremust, et valmistada riike ette võimalikeks tervisega seotud hädaoludeks. Nende statistika näitab, et hetkeseisuga on Euroopas, peale Itaalia, keskmine suremus palju madalam, kui see on mitmetes Euroopa riikides olnud viimase kolme aasta jooksul.

Projekti statistika arvestab 24 Euroopa riigis ametlikult märgitud surmajuhtumeid, mille järgi arvestatakse teatud perioodide lõikes riigi keskmine suremus. 

Euroopa keskmine suremus 2020 märts
Euroopa keskmine suremus 2020 märts Foto: euromomo.eu

Peale Itaalia ei näita 16.- 22. märtsi periood Euroopas «liigseid surmajuhtumeid», olukord on tasakaalus. See tähendab, et surmad ei ole alla ega üle oodatava tasandi.

Eelmisel aastal oli olukord Euroopas märksa hullem. Hispaania ja Portugali surmajuhtumid olid üle oodatava tasandi kõrged, Prantsusmaa oli kõrge suremusega. Veel tõsisem oli olukord 2017. aasta jaanuaris, mil võis Euroopas olla gripiperiood. Eestis on surmade statistika stabiilne, mis tähendab, et suremus ei ole tõusnud üle oodatava tasandi.

Euroopa keskmine suremus 2019 märts
Euroopa keskmine suremus 2019 märts Foto: euromomo.eu
Euroopa keskmine suremus 2017 jaanuar
Euroopa keskmine suremus 2017 jaanuar Foto: euromomo.eu
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles