Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliidu presidendi Iivi Luige pöördumine koroonaepideemia vastases võitluses

PM Tervis
Copy
Iivi Luik
Iivi Luik Foto: Pilt videost

Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliidu president Iivi Luik avaldas epideemia ajal pöördumise eesliini töötajatele ja Eestimaa inimestele, milles ta tunnustab kõiki meditsiinivaldkonna töötajaid nagu arste, õdesid, hooldajaid, bioanalüütikuid, radioloogiatehnikuid, ämmaemandaid, kiirabi ja kõiki teisi, kes otse või kaudselt on eriolukorras tööpostil.

Iivi Luik toob välja kriisi mõju tervishoiutöötajate vaimsele tervisele ning kutsub üles raskes olukorras jagama positiivset: «Kutsun üles koguma positiivseid emotsioone ja neid üksteisega jagama. Täna on kokkuhoidmine eriti oluline, sest see annab meile jõudu koos keerulisest ajast läbi tulla.»

Pöördumises rõhutab ta tervishoiutöötajate tervena püsimise olulisust: «Täna on kõik eesliinil töötavad inimesed viirusest ohustatud. Haigestuda ei tohi, kuna meie meditsiinis töötavate inimeste arv on loetud ja lisavägi puudub – seega on iga inimese panus väga tähtis. Me saame aidata ainult siis, kui oleme ise terved. Sellepärast palume kõikidel inimestel meie ümber olla mõistvad, kannatlikud ja pidada kinni kehtestatud korrast.»

PÖÖRDUMINE KRIISIOLUKORRAS

Head eesliini töötajad meditsiinis ja Eestimaa inimesed!

Tervishoius toimub töö meeskonnana, kus iga inimene on ülioluline. Kõigil on oma amet, nimi ja nägu. Pole võimalik ravida inimesi ilma bioanalüütikute, radioloogiatehnikute ja paljude teiste tugipersonali liikmete osaluseta. Praegu on tervishoiuasutustes ka koristaja, hooldaja või klienditeenindaja töö teistega võrdselt oluline. Rääkimata kiirabitöötajatest ja intensiivravi personalist. Seda tunneme täna, globaalse kriisi ajal eriti tugevalt. 

Tänasel päeval on kõik eesliinil töötavad inimesed viirusest ohustatud. Haigestuda ei tohi, kuna meie meditsiinis töötavate inimeste arv on loetud ja lisavägi puudub – seega on iga inimese panus väga suure tähtsusega. Me saame aidata ainult siis, kui oleme ise terved. Sellepärast palume kõikidel inimestel meie ümber olla mõistvad, kannatlikud ja pidada kinni kehtestatud korrast. Me kõik teeme oma tööd südamega ja muretseme oma lähedaste pärast, kuid julgustame kogukonda ka ennast hoidma.

On lühinägelik loota sellele, et meil läheb paremini kui teistel. Kui valitsuse korraldused jäävad täitmata, ootavad meid ees tänasest veel keerulisemad ja raskemad ajad. Iga päevaga suureneb nakatunute arv, samuti haiglaravi vajavate inimeste hulk.

Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliidu liikmeskonda kuuluvad erinevate erialade esindajad. Meie tugevuseks on mitmekesisus; 90% meie liikmeskonnast moodustavad töötajad, kes praegu igapäevaselt eesliinil töötavad. Kutseliit toetab ja nõustab oma liikmeid, kes on omakorda toeks nii oma kolleegidele kui ka patsientidele.

Kriisiolukord ja  töökorralduse muutus tervishoiusüsteemis tekitab pingeid ja stressi.  Meie kõigi vaimne tervis vajab hoolt. Kutsun üles koguma positiivseid emotsioone ja neid igapäevaselt üksteisega jagama. Täna on kokkuhoidmine eriti oluline, sest annab meile jõudu koos keerulisest ajast läbi minna. 

Soovime Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliidu poolt kõigile vastupidavust ja usaldust. Hoidke ennast ja teisi ning olge terved!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles