Sümptom, mis võib viidata muidu nähtudeta kulgevale koroonaviirusele (3)

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus elektronmikroskoobi all.
Koroonaviirus elektronmikroskoobi all. Foto: Reuters

Lõhna- ja maitsetaju häired ehk anosmia esinevad paljude respiratoorsete viirushaiguste korral. Hinnanguliselt on respiratoorsed viirushaigused anosmia põhjuseks 40 protsendil juhtudest, vahendab ajakiri Eesti Arst.

Seni kogunenud andmete põhjal esineb anosmia sagedasti ka Covid-19 haigetel. Lõuna-Korea andmeil esineb anosmia 30 protsendil, Saksamaa andmetel kahel kolmandikul positiivse koroonatestiga isikutest. WHO hinnangul kirjeldatakse Covid-19 haigetel sagedasti anosmiat, kuid on veel vähe andmeid, et lugeda anosmia tõestatuks Covid-19 sümptomiks.

Ühendkuningriigi kõrva-nina-kurguhaiguste assotsiatsioon (ENTUK) juhib Ühendkuningriigi meedikutele saadetud märgukirjas tähelepanu sellele, et on rohkelt andmeid anosmia esinemisest positiivse SARS CoV-2 testiga isikutel, kel ei ole teisi infektsioonile viitavaid nähtusid või need on vähe väljendunud. Covid-19 leviku piiramise eesmärgil esitatakse soovitus jätta isikud, kel on Covid-19 puhangu ajal kujunenud anosmia, 7 päevaks karantiini ka juhul, kui neil puuduvad teised haigussümptomid.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles