Kuus salarelva tugevaks terviseks

PM Tervis
Copy
Mandlid aitavad hoida tervist.
Mandlid aitavad hoida tervist. Foto: Erakogu

Pähklid ja seemned on imelised väikesed viljad, mis on otsast otsani täis vitamiine, mineraale ja toitained. Peale suure valkude, raua ja tsingi sisalduse aitavad need väikesed vägilased oma küllastumata rasvhapetega ka südame korras hoida. Lisaks on märgatud, et regulaarsel pähklite ja seemnete söömisel langeb ka halva kolesterooli (LDL) tase veres.

Taimne Teisipäev tutvustab häid nippe, kuidas oma menüüsse nende salarelvade kaudu rohkem põnevust tuua.

  • Iga päev oleks hea süüa väike peotäis naturaalseid soolata pähkleid ja seemneid. Ka pähklivõi on hea variant, kuid siis tuleks kindlasti valida ilma lisasoola ja -suhkruta toode. 
  • Väga mõnus on lisada peotäis pähkleid ja seemneid oma hommikusöögile. Näiteks sobib see lisand hästi jogurti, pudru või müsli sisse.
  • Selleks, et vajalikke toitained eriti hästi omastada, on hea pähkleid enne söömist mõned tunnid leotada ning linaseemned vajavad kindlasti purustamist. 

Taimse Teisipäeva lemmikud

  • Kreeka pähklid sisaldavad suures koguses küllastumata rasvhappeid ja mineraale ning aitavad kaasa ajutegevusele, tasakaalustavad hormonaalset taset ning vähendavad ka südamehaiguste ja mõningate vähivormide ohtu. 
  • Pistaatsiapähklites on ohtralt antioksüdante nagu A- ja E-vitamiin, mis võitlevad põletikega, kaitsevad veresooni ning vähendavad südamehaiguste riski.
  • Mandlid sisaldavad suures koguses kaltsiumi, valke, E-vitamiini ning magneesiumit, mis on suureks abiks põletikega võitlemisel ja aitavad ka südamel tervena püsida.
  • Linaseemned on täis asendamatuid rasvhappeid, mis on eriti vajalikud meie aju ja silmade jaoks. Seemned sisaldavad ka valke ja suurt hulka erinevaid vitamiine. Hea moodus nende kasutamiseks on need purustada ja lisada näiteks pannkoogijahule või smuuti sisse.
  • Kõrvitsaseemnetes leidub rohkesti fosforit, magneesiumi, rauda ja vaske. Lisaks on need ka täis organismile vajalikke vitamiine ja antioksüdante ning asendamatuid rasvhappeid.
  • Chia seemned on imelised abivahendid luude ja hammaste jaoks, sest sisaldavad endas rauda, folaate, kaltsiumit ja magneesiumit. Lisaks aitab nende tarbimine stabiliseerida veresuhkru taset ja langetada kolesterooli. 
Siin on kolm lihtsat retsepti, kuidas oma toidulauda pähklite ja seemnetega rikastada:

Tahiniga salatikaste

Vajad selleks umbes 50g tahinit ehk seesamiseemnepastat, poolt sidrunit, 1-2 spl vahtra- või agaavisiirupit (suhkur sobib ka), veidike soola ning vett. Sega kõik kokku ning timmi soolase-magusa tasakaalu just nii nagu endale kõige parem maitseb. 

Chia ja kookospiima puding

Sega omavahel 4-5 spl chia seemneid, 2dl kookospiima, 1tl kaneeli, 1tl vanilliekstrakti ning veidi vahtra- või agaavisiirupit. Jaota segu väikestesse topsidesse ning tõsta külmkappi tahenema. Serveerimiseks on puding valmis juba paari tunniga, ent ka hommikusöögiks sobib see nagu valatult. Kui kodus on erinevaid puuvilju või marju, lisa need kaunistuseks ja lisavitamiinidoosiks. 

Linaseemne smuuti

Lisa blenderisse 1 banaan, peotäis külmutatud mangot, peotäis värsket spinatit, 1-2 spl jahvatatud linaseemneid ja umbes klaasitäis vett või taimset piima. Blenderda kuni saad siidise joogi ning naudi seda näiteks nädalavahetusel ühe mõnusa raamatu seltsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles