Kas kriis sulatab jääd? USA lubab veredoonoriteks ka geisid ja enese augustajaid

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Ameerika Ühendriikide Toidu‑ ja Ravimiamet (FDA) leevendas veredoonoriks olemise piiranguid, et täita koroonaviiruse puhangu tõttu vähenenud varusid.

«Me tahame ja vajame, et kõik terved inimesed annaksid verd,» ütles doktor Jerome Adams pressikonverentsil, kus FDA üldsust sisseviidud muudatustest teavitas.

Uute määruste järgi kõlbavad doonoriteks nii homoseksuaalsed kui ka biseksuaalsed mehed, kes ei ole vähemalt kolme kuu jooksul teise mehega seksinud. Varasemalt oli ajapiiranguks üks aasta. Sama kord kehtib naistele, kelle meespartneril on olnud kontakt teise mehega.

Lisaks võivad verd anda need inimesed, kes on hiljuti augustamas käinud, tätoveeringu teinud või reisinud riikidesse, kus on oht malaariaga kokkupuutumiseks.

Koroonaviiruse puhangu ajal on üle kogu riigi vereloovutamisi tühistatud ja Ameerika Punase Risti hinnangul on viimastel nädalatel olnud vereannetusi umbes 86 000 võrra vähem.

USA ja paljud teised riigid on pikka aega piiranud geide, biseksuaalide ning mitmete teiste rühmade vereannetusi, kuna on oht vereloovutuse kaudu HIV-i levitada. Aastal 2015 liikus FDA meestega seksinud meeste täielikust keelust üheaastasele karskusperioodile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles