Mitmes USA osariigis ei pea kirikud karantiininõudeid järgima

PM Tervis
Copy
Mitmes osariigis on kirikus käimine lubatud.
Mitmes osariigis on kirikus käimine lubatud. Foto: Shutterstock

Enam kui pooled koroonaviirusele kõige haavatavamad USA osariigid on lubanud kirikutel ja usuasutustel jääda eriolukorrast hoolimata inimestele avatuks, vahendab CNBC.

15 väga kõrge nakatumisriskiga osariigist 11 ei keela eriolukorra ajal kirikutes kogunemisi. Kaiser Family Foundation reastas osariigid, mille elanikel on eriti suur risk nakatuda koroonaviirusesse. Nakatumisrisk on suur nendes osariikides, kus rohkem kui neli täiskasvanut kümnest on üle 65-aastased või põevad mõnda kroonilist haigust. Eriti haavatavate inimeste arv ületab neis osariikides kokku 8,4 miljoni piiri. 

Suure nakatumisriskiga osariikide alla kuuluvad Louisiana, Tennessee, Lääne-Virginia, New Hampshire, Delaware, Michigan ja Mississippi. Oklahoma, Missouri ja Arkansase osariikides ei ole kehtestatud reegleid, mis sunniks ühelgi asutusel tegevust peatama. Michigani osariigi kuberner keelas kõik avalikud kogunemised, kuid rõhutas, et keeld kirikutele ei kehti. Lõuna-Carolina osariik koostas nimekirja asutustest, mis on kohustatud epideemia ajaks tegevuse lõpetama, kuid kirikuid nimekirjas ei ole.

Mitmed kirikud on viiruse tõttu küll ajutiselt uksed sulgenud ning üritusi korraldatakse veebi teel, kuid mõned kirikud ei soovi tegevust peatada. Näiteks on Florida osariigi kiriku pastor Rodney Howard-Browne nimetanud valitsuse katset piirata avalike kogunemisi ka kirikutes türanlikuks käitumiseks ning kõneledes oma kogukonnaga, avaldas soovi kaitsta inimesi mitte viiruse, vaid valituse eest. Howard-Browne võeti esmaspäeval vahi alla, olles pidanud eriolukorra ajal kaks jumalateenistust, milles osales üle 100 inimese.

Florida osariigi kuberner Ron DeSantis andis kolmapäeval oma osariigis kirikutele loa eriolukorra nõudeid eirata. DeSantisi hinnangul on kirikud samamoodi hädavajalikud teenusepakkujad nagu apteegid ja toidupoed ning võivad tegevust jätkata.

Pole selge kui palju inimesi riiklikest soovitustest hoolimata kirikutes kohal käib ning eritingimused kirikutele võivad takistada viiruse leviku peatamist ning seada ohtu mitmete tuhandete inimeste elud. Teadlaste sõnul on kontakti vältimise ja hügieeninõuete täitmisega võimalik Ameerika Ühendriikides päästa ligi kaks miljonit elu, kuid selleks tuleb kogu ühiskonnal reegleid järgida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles