Hispaanlaste ravitehnoloogia leevendab koroonaviirusest põhjustatud kopsukahjustusi (1)

PM Tervis
Copy
Koroonaviiruse tagajärjel võib tekkida kopsukahjustus.
Koroonaviiruse tagajärjel võib tekkida kopsukahjustus. Foto: Shutterstock

COVID-19 tekitatud kahjustused inimese hingamisteedele võivad põhjustada astmaga sarnanevat hingamisteede ahenemist ning koguni hootist lämbumistunnet. Neid sümptomeid põhjustab veresoonte ahenemine kopsudes, mille tulemusena halveneb märkimisväärselt kopsus õhuvarustust tagavate kopsusompude töö ning selle tagajärjeks on hingeldamine ja kopsude töövõime langus - seisund, mis eelneb ka koroonaviirusest tingitud kopsude lõplikule kollapsile ja surmale. Nagu ka kroonilise astma puhul, on neid sümptomeid võimalik leevendada TECAR-tehnoloogia abil, mis on ka Eestis saadaval.

Hispaania ettevõtte Capenergy Medical kesklainepikkuse raadiosagedusseadmed e. diatermiaaparaadid soojendavad kehas sügavamal asuvaid kudesid või elundeid kõrgsagedusvooluga ning on muuhulgas meditsiiniliselt sertifitseeritud hingamiselundite raviks. Capenergy tegevjuhi Pilar Sánchezi sõnul on muuhulgas koroonaviiruse tagajärjel tekkiva kopsumikrotsirkulatsiooni parandamine lihtne ja tulemused saavutatavad juba 15-minutilise sessiooniga, ilma ravimiteta. «TECAR-i diatermial põhinev tehnoloogia parandab vereringet kopsudes ning see omakorda ravib põletikku, parandab õhu liikumist kopsudes ning pidurdab haiguse süvenemist. Selleks on vaid tarvis asetada spetsiaalsed elektroodid patsiendi rinnale ning jälgida seadme poolt antavat tagasisidet,» selgitab Sanchez. Ohutuse tagamiseks on seadmetel termokontroll ning lisaks peab arst-spetsialist jälgima, et seade patsiendi jaoks ebamugavalt kuumaks ei muutuks.

Eestis TECAR-teraapiat pakkuva Al Mare Tervis manuaalteraapiakeskuse  füsioterapeut Priit Teniste sõnul tõstavad masina raadiolained temperatuuri keha rakukudedes. See aitab kergemini hingata ja leevendada bronhide silelihaste spasme, kuid samuti suurendada keha kaitsevõimet tervikuna, sest toetab loomulikku immuunsüsteemi protsessi. «TECAR-tehnoloogia puhul ongi põhiline, et see stimuleerib keha enda loomulikku paranemisprotsessi ilma igasuguste keemiliste ravimitete ning kahjulike kõrvalmõjude risk on sealjuures minimaalne. Wuhani kogemus näitab, et umbes neljandikul koroonaviirusesse nakatunud patsientidest vähenes isegi pärast täielikku viirusest paranemist kopsude funktsionaalsus 20 kuni 30 protsenti. Seepärast on oluline, et igaüks, kes kannatab ka pärast haiguse põdemist hingelduse või õhupuuduse käes, oleks teadlik nendest ravivõimalustest,» ütles Teniste.

Teniste sõnul kinnitavad Hispaania kolleegid, et TECAR-teraapia rakendamine toetab nii COVID-19 viiruse käes vaevlevaid patsiente kui ka neid, kes viirusest tervenenud, kuid pole sellest taastunud. Capenergy ametliku esindajana Baltikumis ja Soomes on Teniste Hispaania kogemuse valguses läinud nädalatel aktiivselt oma aparaate pakkunud ka Eesti raviasutustele, et aidata hingamisraskustega patsiente.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles