Teadlased: parasiitidevastane ravim hävitab koroonaviiruse laboris 48 tunniga (5)

PM Tervis
Copy
Teadlased avastasid, et koroonaviiruse geneetilist materjali on võimalik teha kahjutuks.
Teadlased avastasid, et koroonaviiruse geneetilist materjali on võimalik teha kahjutuks. Foto: NIAID-RML/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Teadlased said kinnitust, et parasiitidevastane ravim ivermektiin hävitab SARS-CoV-2 viiruse laboritingimustes katseklaasis 48 tunni jooksul, vahendab Austraalia meediaorganisatsioon AAP.

Monashi ülikooli juhitud uuring näitas, et ühekordne annus ravimit ivermektiin võib peatada SARS-CoV-2 viiruse kasvu rakukultuuris.

«Leidsime, et isegi ühekordne annus võib 48 tunni jooksul sisuliselt eemaldada kogu viiruse RNA ehk viiruse geneetilise materjali, ja isegi 24 tunni pärast oli see tõesti märkimisväärselt vähenenud,» ütles Monashi biomeditsiini instituudi teadlane dr Kylie Wagstaff reedel.

Järgmine samm teadlaste jaoks on välja uurida tõhus ravimiannus, mis oleks inimeste jaoks ka ohutu.

«Ajal, mil meil on ülemaailmne pandeemia, kus pole heakskiidetud ravi, siis kui meil oleks ühend, mis on juba kogu maailmas saadaval, võib see aidata inimesi varem,» ütles dr Wagstaff. Teadlaste arvates võiks see abistada aja võitmisel, kuni saadaval on vaktsiin.

Enne kui ivermektiini saab kasutada koroonaviiruse vastu võitlemiseks, peab see aga läbima kliinilised uuringud.

Ivermektiin on USA ravimiameti heaks kiidetud parasiitidevastane ravim, mis on katseklaasi tingimustes osutunud tõhusaks muuhulgas HIV, dengue viiruse ja gripi vastu.

Uuring on Monashi biomeditsiini instituudi ja Peter Doherty nakkuste ja immuunsuse instituudi ühistöö, mille tulemused avaldati teadusajakirjas Antiviral Research.

Eestis ivermektiinil müügiluba puudub.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles