Uuring: ligi pooltel koroonaviirusesse nakatunutel puuduvad sümptomid (3)

PM Tervis
Copy
Ligi pooltel haigetel puuduvad sümptomid.
Ligi pooltel haigetel puuduvad sümptomid. Foto: Shutterstock

Uuest teadusuuringust on selgunud, et ligi pooltel koroonaviirusse nakatunud inimestel ei pruugi esineda haigussümptomeid, vahendab Fox News. Uuringu käigus analüüsiti Islandi, Itaalias asuva Vo linna ja kruiisilaeva Diamond Princess andmeid ning leiti, et arvatust suurem protsent inimesi põeb haiguse läbi, saamata aru, et on haiged.

Islandil, Vo linnas ja Diamond Princessi kruiisilaeval testiti ka neid inimesi, kellel sümptomeid ei esinenud, ning tänu sellele said teadlased viiruse ulatusest parema ülevaate. Enamikus Euroopa riikides ja Ameerika Ühendriikides testitakse seni vaid neid, kellel on olnud kokkupuude nakatunuga või esinevad haigussümptomid.

Teadlased soovitavad uuringu tulemuste põhjal laialdasemat testimist, et saada adekvaatne ülevaade epideemia tegelikust ulatusest. Samuti soovitavad meditsiiniasutused ka tervetel inimestel avalikus ruumis näomaske kanda.

Diamond Princessi kruiisilaeval testiti kõiki reisijaid ning 712 neist said Covid-19 diagnoosi, kuid 331 ehk 46 protsenti nakatunutest ei kogenud haigussümptomeid. Itaalias asuvas Vo linnas tehti koroonatest kõigile linna elanikele. Testimise hetkel puudusid sümptomid üle pooltel nakatunutel. Tänu massilisele testimisele oli võimalik nakatunud tervetest eraldada ning vältida viiruse laiemat levikut. 

Islandil saab koroonatesti teha soovi korral ka ilma sümptomiteta või kergemate sümptomite korral. Kokku on testitud üle kuue protsendi kogu rahvastikust ning koroonaviirus tuvastati 50 protsendil testitud inimestest. 66 protsenti diagnoosiga inimestest koges selliseid sümptomeid, nagu köha, nõrkus ja valud, kuid üks kolmandik nakatunutest ei kogenud mingeid sümptomeid. 

Teadlaste hinnangul on see julgustav näitaja, mis viitab sellele, et suur hulk inimesi põeb viiruse kergemini läbi. Samas ei pruugi sümptomiteta nakatunud järgida karantiininõudeid ning võivad nakatada paljusid teisi inimesi. Teadlased kutsuvad inimesi üles püsima kodudes ning järgima hügieeninõudeid, et olukord paraneks võimalikut kiiresti.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles