Teadlased on tõlkinud SARS-CoV-2 struktuuri muusikapalaks (1)

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
SARS-Cov-2
SARS-Cov-2 Foto: Shutterstock

Selline formaat ei ole meelelahutuslik, vaid aitab teadlastel kindlaksmääratud muusikaliste jadade järgi leida viiruse valkudes kohti, kuhu antikehad ja ravimid end võimalikult seoksid, vahendab Science.

Kõik need helid on viiruse valgud, mis asuvad retseptoritena viiruse kestal. Nende piikide kaudu kinnitub viirus pindadele. Valgud koosnevad erinevatest aminohapetest.

Massachusettsi tehnikainstituudi teadlased on uudse häältehnoloogia abil määranud igale aminohappele muusikalisel skaalal neile unikaalse noodi, muutes nii terve struktuuri muusikapalaks.

Aminohapped viiruse ehituses vormuvad heeliksiks või laotuvad mõnes kohas laiali. Teadlased püüavad seda liikumist tabada, lisades nootidele kestust ja volüümi. Molekulaarsed vibratsioonid, mis sõltuvad temperatuurist, loovad samuti helisid.

Selline meetod on kiirem ja intuitiivsem kui konventsionaalsed meetodid, mida tavaliselt proteiinide uurimisel kasutatakse, näiteks nagu molekulaarne modelleerimine.

Teadlased lisavad viiruse valkude muusikalise jada andmebaasi, kus on võrdluseks mitmed teised häälestatud proteiinid. Selliselt loodetakse ühel päeval leida teine valk, mis viiruse valgule kinnitub, aidates viirusel ennetada raku nakatamist.

Instrumendid on teadlaste enda valitud. Põhinoote mängib jaapani koto, mis peaks teadlaste sõnul raskel ajal rahustavalt mõjuma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles