Eestis on COVID-19 viirushaiguse ohvrite statistika puudulik

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
Pärnu haigla ja terviseameti analüüsid tuvastasid eile Pärnumaal ühe  koroonaviirusega nakatunu.
Pärnu haigla ja terviseameti analüüsid tuvastasid eile Pärnumaal ühe  koroonaviirusega nakatunu. Foto: Madis Veltman

Tänase seisuga on Eestis surnud 24 inimest COVID-19 viirushaiguse tagajärjel. Itaalias on põhjalikult analüüsitud, millised olid haigust võimendavad kroonilised haigused, mis osutusid enim fataalseteks. Kuigi Eestis seda veel ei uurita, on statistika kajastamine siinkohal oluline, et saada ülevaadet surnute keskmisest vanusest ja võimalikest haiguse ägenemise põhjustest.

Terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna juhataja Mari-Anne Härma kirjutab, et terviseamet ei ole seni statistikat analüüsinud, kuni hetkeseseisuga on nende prioriteediks puhangu leviku tõkestamine. «Tulevikus on võimalik, et terviseamet koostab ning analüüsib ka seda statistikat või teeb seda mõni teine asutus.»

Terviseameti erakorralise meditsiini juhataja Martin Kadai selgitab, et see on surmaakti koostaja pädevus ja otsus, kuidas ta märgib surma vahetu põhjuse ja kaasuvad põhjused. «Selge on see, et vahetu põhjus reeglina on midagi muud, paljudel nendel inimestel on kroonilised haigused ja vahetul surmapõhjusel on muu väljund. Eestis koroonasurmade statistikas me võtame arvesse kõik inimesed, kellel on koroonaviirus tuvastatud, sõltumata surma vahetust põhjusest. Või kellel on surmajärgselt tuvastatud koroonaviirus.»

Hetkel avalikustatud ja täpsustatud andmete põhjal on surnud Eestis rohkem naisi, kui mehi, kuigi maailma statistika põhjal on mehed enim ohustatud. Eestis on surnuid vanusegrupis 80-95 (10), 70-79 (3) ja 50-60 (2). Kahe inimese kohta oli teada eelnevatest kaasuvatest haigustest, ühel neist oli südameveresoonkonna krooniline haigus, teiste andmete kohta ei ole täpseid teateid. 

Inglismaa kuningliku kolledži statistika näitas märtsi lõpus, et enim ohustatud on inimesed vanuses 80+ ja südameveresoonkonna haigustega inimesed. Itaalia uuringute kohaselt on 75 protsenti surnutest olnud kõrge vererõhuga, 35 protsendil inimesel on olnud diabeet ja kolmandikul südameveresoonkonna haigused. 

Praegune risikirühm võrreldes muu maailmaga on sarnane selle poolest, et teadete põhjal on surnud enamasti 80+ vanusegrupis inimesed. Riskirühmaks peetakse inimesi, kes on diabeetikud, kõrgvererõhutõvega ja südameveresoonkonna haigustega või krooniliste kopsuhaigustega inimesed. Hiinas märgitakse, et enim surnuid on vanusegrupis 30-79, 10% surnutest olid südameveresoonkonna haigustega inimesed. Kuna COVID-19 puhul on tegemist respiratoorse haigusega, mis tekitab kopsupõletikku, siis haiguse ägedaks kulmineerumise puhul mängib väga suurt rolli õhusaaste ja suitsetamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles