Stanfordi teadlased on leidnud efektiivse lahenduse depressiooni raviks

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
TMS on efektiivne lahendus depressiooni ravimisel
TMS on efektiivne lahendus depressiooni ravimisel Foto: Shutterstock

Teadlased Stanfordi ülikoolist on arendanud kiirema ja suunatud TMS-teraapia raskete depressioonivormide raviks. SAINT (Stanford Accelerated Intelligent Neuromodulation Therapy) tehnoloogia katsetuses osalesid 21 inimest, kellest 90 protsenti näitasid põhjalikke paranemise tulemusi.

Suur osa inimestest ei leia depressioonile lahendust rääkimisteraapiast ega antidepressantidest. Lahenduseks on transkraniaalne magnetstimulatsioon ehk TMS, milles stimuleeritakse elektromagnetiliste lainete abil aju närvirakke.

See on end hästi tõestanud efektiivne ravimeetod ja välispidine protseduur, mis ei kahjusta organismi ega tekitada sõltuvust, erinevalt pikaaegsest ravimite tarvitamisest. TMSi ravivõimalused on saadaval ka Eestis.

Ligi 30 protsenti kliinilise depressiooni diagnoosi saanud inimestest ei ole Ameerika Ühendriikides vastuvõtlikud tavapärastele ravimeetoditele, vahendab Inverse.

Tavaline TMS-teraapia stimuleerib prefrontaalset ajukoort. SAINT-tehnoloogia abil suunavad teadlased vooluringi spetsiifilisse ajukoores asuvasse punkti, mis on depressiooni põdevatel inimestel liiga aktiivne. 

Tavapärase TMS-sessiooni ajal saab aju 600 pulssi, SAINT-teraapia ajal 1800. Sellist järjestust on enne kasutatud Parkinsoni tõve ravimisel. SAINT-teraapia on üsnagi intensiivne – 10 sessiooni päevas tunniajaste vahedega, kõik sessioonid 10 minutit. Tavalist TMS-teraapiat on lubatud Ühendriikides läbi viia ühe korra päevas kuue nädala jooksul.

Pärast SAINT-sessioone paranes inimeste võimekus sooritada mentaalseid ülesandeid ja lahendada probleeme. Tavaliselt näitavad selliseid tulemusi inimesed, kes on haigusest välja tulnud. Samuti ei saanud kahjustada nende olulised kognitiivsed funktsioonid. Osadel katsealustel olid juba pärast ühte sessioonipäeva märgatavad meeleolu paranemised, teistel võttis selleks aega kuni viis päeva. Kolm päeva oli keskmiselt piisav raviaeg. 

Tavapärase TMS-teraapia järel on 50 kuni 60 protsenti patsientidest näidanud kliiniliselt olulisi paranemise tulemusi. SAINT-uuringute juhtfiguur Nolan Williams hakkab tegema uusi katseid, mis erinevad esialgsetest selle poolest, et osa katsealuseid ei ole teadlikud katse eesmärgist ja saavad võltsteraapiat. Katsete järel loodab Williams saada Ameerika Ühendriikide ravimiameti ametliku nõusoleku teraapia rakendamiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles