Dr Uuetoa: eriolukorras püsitakse infarktiga kodus viimse hetkeni, aga viivitada ei tohi

PM Tervis
Copy
Dr Tiina Uuetoa
Dr Tiina Uuetoa Foto: Ida-Tallinna keskhaigla

Kuigi Covid-19 viirusesse haigestumise risk on suur ja see on võtnud suurema osa üldsuse tähelepanust, ei tohi me südamehaigeid tähelepanuta jätta, ütleb Ida-Tallinna keskhaigla südamekeskuse juhataja dr Tiina Uuetoa.

«Suremus südamehaigustesse oli ja on jätkuvalt kõrge,» ütles dr Uuetoa. «Mis teeb murelikuks, on maailma senine kogemus, et riskifaktoritega koormatud südamehaigete suremus Covid-19 kaasumisel on 15 korda suurem.»

Dr Uuetoa sõnul on Covid-19 epideemia ajal Euroopas infarktikaebustega haigete hospitaliseerimiste sagedus drastiliselt langenud – umbes 75 protsenti. «Südamehaiged ei ole «kadunud», sest südamehaigused ei ole kadunud! Uperpallitanud infarktihaigete arv näitab, et meie patsiendid ei pöördu haiglatesse, nad püsivad kodus viimse hetkeni ja ilma elutähtsalt vajaliku ravita, sest ühiskondlik sõnum kodus püsida on nii intensiivne ja domineeriv.»

«Euroopa kogemus näitab, et hilinemisega pöördumise tulemuseks on, et tänasel päeval satub infarktiga patsient haiglasse sageli kehvemas kliinilises seisundis, sest ta ei ole saanud päästvat ravi haiguse kriitilises ägedas faasis,» rääkis dr Uuetoa.

Dr Uuetoa paneb kõigile, nii meestele kui naistele, südamele – infarktikaebustega patsient peab kutsuma kiirabi, peab pöörduma EMOsse ja mitte ootama kodus asjatus lootuses, et äge südamehaigus ise üle läheb. «Püsige küll kodus, aga kui on vaja kiirabi kutsuda, siis kutsuge. Hoiame ennast, sest me oskame ja suudame seda!»

Millised märgid viitavad infarktile, saad lugeda siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles