Teadlased leidsid võimaliku mooduse koroonaviiruse vastu immuunkaitse loomiseks (1)

PM Tervis
Copy
Vaktsiinis kasutatakse muundatud viirust.
Vaktsiinis kasutatakse muundatud viirust. Foto: Shutterstock

Ameerika mikrobioloogia seltsi ajakirjas mBio kirjedatakse paljulubavat vaktsiinikandidaati MERS-viiruse vastu, millesse nakatudes on uuringute kohaselt suremus üle 30 protsendi. Uues artiklis soovitavad teadlased, et lähenemine, mida nad kasutasid MERS-viiruse vaktsiini loomiseks, võib toimida ka samasse viirusperekonda kuuluva SARS-CoV-2 vastu.

Vaktsiini manustamisviisiks on RNA-viirus, mida nimetatakse paragripiviiruseks 5 (PIV5) – see põhjustab koertel köha, aga näib olevat inimestele kahjutu. Teadlased lisasid viirusele täiendava geeni, nii et nakatunud rakud toodaksid S-glükoproteiini, mis on teadaolevalt seotud MERSi nakkusega.

MERS-viirus ei suuda hiirtel paljuneda ja seetõttu töötati vaktsiini testimiseks välja inimese infektsioone jäljendav mudel. Hiired olid geneetiliselt muundatud tootma DPP4 valku, mida MERS-viirus kasutab inimese rakkude sisenemispunktina.

Laboratoorsed testid näitasid, et vaktsiini ühekordne annus põhjustas nakatunud rakkudes S-valgu tootmist, mis omakorda kutsus selle vastu esile loomse peremeesorganismi immuunreaktsiooni, mille tulemusena tekivad antikehad.

Neli nädalat pärast vaktsiini saamist nakatati hiiri MERS-viiruse tüvega, mis oli kohandatud hiirtele, et tekitada neil surmav infektsioon. MERS-viirusega nakatati ka hiirte rühmi, kes olid saanud erinevat PIV5 vaktsiini – üks ilma S-valgu geenideta ja teine inaktiveeritud MERS-viirusega vaktsiini.

Kõik modifitseeritud PIV5 viirusega immuniseeritud hiired elasid MERS-viiruse nakkuse üle. Seevastu kõik ilma S-valgu geenita immuniseeritud hiired surid infektsiooni. Inaktiveeritud MERS-viiruse vaktsiin kaitses surmava infektsiooni eest ainult 25 protsenti. Hiirtel, kes said inaktiveeritud MERS-viirust, esines keskmisest kõrgem eosinofiilide, valgete vereliblede tase, mis viitavad põletikule. See seos tõstatas uuringu tegijate sõnul küsimusi inaktiveeritud MERS-viiruse vaktsiini ohutuses.

Uuring näitas, et PIV5-põhine vaktsiin on efektiivne MERSi vastu hiirtel, ütles Science Daily ajakirjas uuringu üks autoritest, Georgia ülikooli viroloogiaprofessor Biao He. Ta lisas, et selle potentsiaali tuleks uurida ka teiste ohtlike koroonaviiruste, sealhulgas SARS-CoV-2 vastu.

«Oleme üsna huvitatud viiruste kasutamisest geeniülekandevahenditena,» ütles uuringu autorite meeskonda kuulunud pulmonoloogia ja koroonaviiruste ekspert, dr Paul McCray. «Me ei tea veel, kas inimestel tekib SARS-CoV-2 nakatumise korral püsiv immuunsus, seetõttu on oluline mõelda elanikkonna kaitsmise võimalustele,» märkis ta.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles