Ameerikas puhastatakse taaskasutamiseks tuhandeid maske päevas

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
11. aprill 2020, Somerville, Massachusetts. Battelle desinfitseerib koroonapandeemia ajal kasutatud N95 maske.
11. aprill 2020, Somerville, Massachusetts. Battelle desinfitseerib koroonapandeemia ajal kasutatud N95 maske. Foto: Michael Dwyer/AP/Scanpix

Battelle laborid on uurinud plahvatusohtlikke aineid, eksperimenteerinud aatomienergiaga ja töötanud keemiliste närvigaasidega. Praeguse pandeemia ajal tegeleb ettevõte kasutatud N95 maskide puhastamisega. Viimaste nädalate jooksul on viirusetõrjet tehtud 30 000 maskile, vahendab NYT

Battelle arendab tavaliselt tooteid robootikaettevõtetele ja õlikaevandustele, sel kriitilisel ajal tegeletakse aga taaskasutusega. Iga päev kogutakse N95 maske rohkem kui sajast haiglast, kliinikust, tuletõrjekeskusest ja hooldekodust, kuhu need kaheksatunnise vesinikperoksiidiga puhastamise järel tagastatakse. Ettevõte on teatanud, et suudab puhastada ligi 80 000 maski päevas. Igat maski peaks saama puhastada 20 korda, kuni need oma kaitseomadused kaotavad. 
 
Puhastusseade näeb välja nagu pesumasin, millel on kaks voolikut – üks gaasi sisestamiseks ruumi ja teine selle väljastamiseks. Esimesed neli tundi suurendavad töötajad ruumi niiskustaset, et puhastusaine pindadel kondenseeruks, neutraliseerides selliselt viiruse ja teised haigustekitajad. Järgmised neli tundi lastakse ruumi gaasi, milles on korraga 500 maski. Selle protseduuri järel kontrollitakse ruumis keemiliste värviindikaatorite järgi maskide puhtusetaset. 
 
Protsess on aga pikem kui kaheksa tundi. Igat maski kontrollitakse põhjalikult enne puhastamist, ligi 10 protsenti nendest on katki või puhastamiskõlbmatud. Enne maskide tagastamist märgitakse maskidele, mitu puhastustsüklit on need läbinud. 
 
Käesolev projekt on alles kolm nädalat tagasi tekkinud idee, mille tegi keeruliseks kiire logistikaplaani väljatöötamine. Maskid tuuakse kohale kastides selleks koolitatud logistikute poolt ja on märgitud bioloogilise ohutusmärgiga. Kõik maske käitlevad töötajad kannavad musti kummikuid, kaht paari kindaid, kirurgilist kaitsevarustust ja õhupuhastussüsteemiga respiraatoreid. 
 
Sellesse projekti on kaasatud sadu töötajaid ja sõltuvalt olukorra kestusest plaanitakse tuhandeid veel palgata. Kõik töötajad saavad puhastamiseks vastava treeningu riigi erinevates piirkondades. Battelle loodab laiendada protseduuri ka visiiridele ja teistele kirurgilistele maskidele, kuid peamiseks väljakutseks on järjest pikki vahetusi tegevate pühendunud töötajate leidmine.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles