Tartu ülikoolis teadustööd tegev gümnasist esindab Eestit Euroopa Liidu noorte teadlaste konkursil

PM Tervis
Copy
Erinevates uurimustes on näidatud, et tsütomegaloviirus on seotud kahjulike muutustega, mis toimuvad eakate immuunsüsteemis.
Erinevates uurimustes on näidatud, et tsütomegaloviirus on seotud kahjulike muutustega, mis toimuvad eakate immuunsüsteemis. Foto: Tiina Oja

Teadustöö «Eakate inimeste tsütomegaloviiruse-vastane immuunvastus ja selle seos põletikuliste haigustega» tõi Tartu ülikooli biomeditsiini osakonna uurimisrühmas teadustööd tegevale Tallinna reaalkooli 11. klassi õpilasele Anna Pauliina Rummile riikliku preemia ja võimaluse esindada Eestit Euroopa Liidu noorte teadlaste konkursil.

Haridus- ja teadusministeerium pidas Rummi teadustööd 2020. aasta õpilaste teadustööde riiklikul konkursil I preemia vääriliseks ning tunnustas Tartu ülikooli molekulaarimmunoloogia professorit Pärt Petersoni ja Tallinna reaalkooli bioloogia õpetajat Kersti Veskimetsa Rummi juhendamise eest.

Rumm uurib oma teadustöös üht herpesviirust, tsütomegaloviirust, mis nakatab 60-90% inimestest. Nakatumise suurest ulatuses tulenevalt on selle viiruse uurimine väga oluline.

Rummi sõnul on erinevates uurimustes näidatud, et tsütomegaloviirus on seotud kahjulike muutustega, mis toimuvad eakate immuunsüsteemis. Näiteks on see viirus seotud kroonilise neerupuudulikkuse ja teist tüüpi diabeediga. Viirusel on ka seos eakate kehvema reageerimisega vaktsiinidele ja nakkushaiguste tihedama esinemisega.

Professor Pärt Petersoni sõnul on preemia saamine suur tunnustus, mida Anna Pauliina Rumm oma sihikindluse ning visadusega kindlasti väärib. «Ta on väga andekas noor. Oma vanuse kohta on Anna Pauliina väga kaugele arenenud teadusliku maailmavaate ja analüüsivõime poolest,» tunnustas Peterson, lisades, et Anna Pauliina teadustöö on hea näide sellest, et Eesti noortel on suur huvi teaduse vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles