Insuldipatsientide arv vähenes kuuga kolmandiku võrra

PM Tervis
Copy
Dr Toomas Toomsoo
Dr Toomas Toomsoo Foto: Ida-Tallinna keskhaigla

Sarnaselt infarktikaebustega haigete hospitaliseerimiste sageduse langusega täheldab sama tendentsi insuldikaebustega patsientide osas Ida-Tallinna keskhaigla neuroloogiakeskuse juhataja dr Toomas Toomsoo, kes tuletab meelde, et samas on insuldi puhul kiire ravi elulise tähtsusega.

Dr Toomsoo sõnul on haiglas isheemilise insuldiga patsientide arv kukkunud viimase kuu jooksul peaaegu 30 protsenti. Miks on see nii, kas see on ainult ühes haiglas, kas see on ainult Eestis?

«Selgub, et seda tendentsi on märganud ka kolleegid Soomes, Saksamaal, Rootsis, USAs ja kirjanduse andmetel ka Hiinas,» ütleb dr Toomsoo. «Hiljutisest ülevaatest ja neuroloogide kommentaaridest meditsiiniportaalis www.medscape.com selgub, et nii USAs kui Hiinas on hüppeliselt langenud isheemiliste insultidega patsientide hospitaliseerimine, samuti on trombektoomiate arv vähenenud isegi kuni 50 protsenti,» räägib neuroloogiakeskuse juhataja.

«Võime vaid oletada, mis on selle taga, kuid siiski ma ei usu, et inimesed insuldi sümptomite esinemisel kiirabi ei kutsu,» ütleb dr Toomsoo. «Kas põhjus on, et inimesed on kodus, on hirmul, võtavad korralikult oma ravimeid. Me ei tea. Kuid isheemiliste insultide langus on märkimisväärne ja seekord korrelatsioonis ka müokardiinfarktidega.»

Langusest hoolimata tuletab Ida-Tallinna keskhaigla neuroloogiakeskuse juhataja meelde, et kui inimene tunneb end vaatamata oma ravile halvasti ja esinevad insuldile viitavad sümptomid: kõnehäire, nägemishäire, ühe kehapoole halvatus – tuleb kutsuda kiirabi. «Aeg on aju ja abikutsumisega ei tasu viivitada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles