Teadlased loovad rakenduse, mis salvestab köha ja tuvastab selle põhjal koroonaviiruse

PM Tervis
Copy
Köha
Köha Foto: Shutterstock

Šveitsi teadlased lõid tehisintellektil põhineva süsteemi, mis kuulab inimese köha ning tuvastab selle põhjal koroonaviiruse, vahendab Neuroscience News.

Coughvidi nimeline rakendus lindistab nutitelefonis inimese köhatuse ning teeb kindlaks, kas inimene on koroonaviirusesse nakatunud. Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel esineb 67,7 protsendil nakatunutest kuiv köha, mis erineb tavapärasest külmetusest või allergiast ning rakendus suudab seda eristada 70-protsendise täpsusega. Rakenduse ühe autori David Atiena sõnul läheb rakenduse väljatöötamisega veel paar nädalat aega. 

Kui rakendus valmib, on see kõigile tasuta saadaval ning seda on võimalik kasutada anonüümselt. Rakendus annab vastuse kohe, kuid teadlased panevad inimestele südamele, et 70-protsendise täpsusega rakendus ei ole diagnoosi panemiseks piisav ning nakatumise kahtluse korral tuleb pöörduda arstile. 

Tegemist ei ole uue ideega ning arstid eristavad köhimise põhjal astmat, kopsupõletikku ja läkaköha. Praegu tegeleb meeskond andmete kogumisega, et rakendus suudaks erinevaid helisid võimalikult täpselt ja usaldusväärselt eristada. 

Seni võivad kõik Covid-19 patsiendid oma köhimist salvestada ning rakenduse väljatöötamisele kaasa aidata siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles