Teadlased leidsid uue viisi, kuidas mõjutada organismis hormoonide vabanemist

PM Tervis
Copy
Teadlased leidsid viisi, kuidas kontrollida stressihormoonide sisaldust.
Teadlased leidsid viisi, kuidas kontrollida stressihormoonide sisaldust. Foto: Shutterstock

Liigne stressihormoonide – adrenaliin ja kortisool – sisaldus suurendab depressiooni, ärevushäirete ja post-traumaatilise stressihäire riski. Massachussettsi Tehnoloogiainstituudi teadlased leidsid viisi, kuidas kontrollida stressihormoonide vabanemist magnetiliste nano-osakeste abil, vahendab Neuroscience News.

Teadlased uurivad, kuidas leevendada stressiga seotud vaimse tervise häireid ilma, et selleks tuleks sekkuda kesknärvisüsteemi töösse. See võib aidata teadlastel paremini mõista hormoonidega seotud protsesse ning nende mõju tervisele. Uuring ilmus väljaandes Science Advances

Selleks, et hormoonide vabanemist reguleerida, töötasid teadlased välja magnetilised nano-osakesed, mis süstitakse neerupealistesse. Nõrk magnetväli mõjutab nano-osakesi, mis soojenevad ning selle toimel vabanevad organismis hormoonid. 

Varasemalt on teadlased kasutanud nano-materjale selleks et reguleerida seda, millal ja millises piirkonnas mingi ravim organismis vabaneb. Uue uuringu raames üritasid teadlased leida viisi, kuidas mõjutada hormoonide vabanemist organite kaudu. Hormoonide vabanemist mõjutavad hüpotalamus, ajuripats ja neerupealised ning teadlased üritasid mõjutada neerupealistes toimuvat protsessi.

Selleks, et hormoonide vabanemist mõjutada, stimuleerisid teadlased ioonkanaleid soojusega. Ioonkanalid kontrollivad kaltsiumi jõudmist neerupealistesse ning neid on võimalik temperatuuri muutustega aktiveerida. Kui kaltsium läbi kanalite neerupealistesse jõuab, hakkavad rakud hormoone vabastama. Selleks, et hormoonide sisaldust mõjutada, tuleb mõjutada kaltsiumi kogust neerupealistes.  

Neerupealistesse süstitud osakesed püsivad organismis kuni kuus kuud ega kahjusta ümbritsevaid kudesid. Teadlased kavatsevad selle meetodi abil uurida seda, kuidas mõjutavad hormoonid post-traumaatilist stressihäiret ja mitmeid teisi vaimse tervise probleeme. Samuti võib meetodi abil olla võimalik leevendada valu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles