Video ⟩ Materjaliteadlane Marek Strandberg õpetab, kuidas taaskasutada ühekordseid näomaske (18)

PM Tervis
Copy
Marek Strandberg õpetab, kuidas puhastada maske.
Marek Strandberg õpetab, kuidas puhastada maske. Foto: Erakogu

Viimasel ajal on palju segadust olnud informatsiooniga, kas Eestisse müügile jõudnud maskid kaitsevad piisknakkuse eest või mitte. Materjaliteadlane Marek Strandberg selgitab, kuidas toimib ühekordseks kasutamiseks mõeldud mask, ning demonstreerib, kuidas on võimalik seda maski taaskasutada.

Tänases erikolukorras, mil ressursid on piiratud, ei pea ühekordseks kasutamiseks mõeldud maski pärast kasutamist ära viskama. Maski steriliseerimiseks sobivad kuum veeaur ja praeahi 70 kraadi juures. Oluline on, et mask ei puutuks kokku ahju metallosadega, kuna see võib kahjustada elektriväljaga materjali ehk elektreeti. Mõlemad meetodid tapavad võimaliku viiruse 30 minutiga.

Videos näitlikustab Strandberg, kuidas maskide keskmist kihti polüpropüleenist tehakse. Tootmise käigus tekib materjali pinnale elektriväli, mis toimibki piiskade kinnihoidjana.

Näidatud maski desinfitseerimise meetodid põhinevad hetkel parimale kättesaadavale teadmisele ning on mõeldud kasutamiseks epideemia ajal erakorralise praktikana. Need ei ole standardiseeritud. Näidatud steriliseerimise efektiivsus ja ohutus pole täielikult kirjeldatud. Pole teada, mitu korda võib maski kuumtöödelda. Maski kandjale ohutuim ja turvalisim viis on uue maski kasutamine.

Jooksvalt uuenev teaduslik info maskide steriliseerimise kohta: https://www.n95decon.org

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles