FDA andis nõusoleku hädaolukorras süljeproovide võtmiseks COVID-19 haigete tuvastamiseks

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
Ameerika Ühendriikides saab tänasest hädaolukorras anda süljeproove Covid-19 tuvastamiseks
Ameerika Ühendriikides saab tänasest hädaolukorras anda süljeproove Covid-19 tuvastamiseks Foto: Shutterstock

13. aprillil anti FDA poolt luba alternatiivina kasutada ninaneelutestide asemel hädaolukorras ka süljeteste. Testimisi alustatakse täna, vahendab TheScientist.

Ninaneelu proov ehk nasofaarünksi kaabe on protseduur, mis vajab kvalifitseeritud töötajad, vatipulgaga korjatakse viiruse osakesi sügavalt ninakoopast. Süljeproov kujutab endast spetsiaalsesse torusse oma sülje andmist, mis on märksa vähemsekkuv protseduur. Proovi võetakse FDA sõnul siiski kvalifitseerutud meditsiinitöötaja poolt samades kehtestatud testimistingimustes. 
 
Andrew Brooks, RUCDR Infinite Biologics ja Rutgersi ülikool on koostööna arendanud süljeproovi võimaluse. Brooks sõnab, et süljeproov on hea olukorras, milles muud vahendid napivad, lisaks aitab see suurendada testimisvõimekust ega aseta tervisetöötajaid nii suurde riski kui ninaneelu proovide võtmine. Brooks lisab, et selliselt saaksid nakatunud end lihtsal moel uuesti testida lasta ja tervenemise korral tavaelu juurde naasta.
 
Süljeproov on ühendatud olemasoleva TaqPath SARS-CoV-2 Assay testimisvormiga, mida kasutatakse viiruse RNA tuvastamiseks.
 
FDA on kinnitanud, et 60 protsenti võetud sülje- ja ninaproovidest kattusid, kinnitades positiivset tulemust. Süljeproovide võtmisega alustatakse 15. aprillil, protseduur vajab veel kinnitusi. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles