Viies linnas avatakse uued koroonaviiruse testimiskohad

PM Tervis
Copy
Avatakse uued testimiskohad.
Avatakse uued testimiskohad. Foto: Shutterstock

Erasektori meditsiiniettevõtete eestvedamisel toimiv avalik koroonaviiruse testimine laieneb uutesse maakonnakeskustesse. Paides, Rakveres, Haapsalus, Jõgeval ja Valgas avatakse mobiilsed testimiskohad lähipäevade jooksul. 

Senises üleriigilises võrgustikus on kuu aja jooksul perearsti saatekirja või eesliini organisatsioonide vajaduste alusel tasuta koroonaviiruse proovi saanud anda juba umbes 24 000 inimest.

Võrgustik laieneb alates homsest ja nädala lõpuks saab end koroonaviiruse kahtluse korral testida kokku 13 linnas. Neljapäevast, 16. aprillist avatakse mobiilne proovivõtukoht Paides, Rakveres ja Jõgeval. Reedel lisandub testimisvõimalus Haapsalus ja järgmise nädala alguses Valgas.

Kokku on testimisvõrgustikuga seotud inimesi seitsmest erasektori meditsiiniettevõttest ja kolmest haiglast. Tallinnas ja Rakveres panustavad proovide Medicumi töötajad. Tartus, Viljandis, Pärnus, Haapsalus, Paides, Jõgeval ja Valgas tegutseb tervisebusside juures Qvalitase personal. Corrigo tervisekeskus korraldab testimist Narvas ja Ida-Viru keskhaigla Kohtla-Järvel. Kuressaares ja veidi hiljem liitunud Kärdlas on elanike testimise eest väljas kohalike haiglate personal. Kodus proovivõtmise brigaadidega aitavad Fertilitas, Alre ja Elred.

SYNLABi ja Medicumi algatusel ning koostöös sotsiaalministeeriumi ja terviseametiga loodi mobiilsete proovivõtukohtade võrgustik 19. märtsil. Vaid paari päevaga avati punktid, kuhu pääseb saatekirja alusel varem kokkulepitud ajal ja autoga, kokku seitsmes Eesti linnas. Inimestelt, kellel puudub võimalus proovivõtukohta sõita, võetakse proov kodus. Selleks töötab Eestis 9 kodustestimise brigaadi. Kõige suurem külastatavus on seni olnud Tallinna ja Tartu proovivõtukohtades, kus ninaneelu proove on võetud ligi 7500 inimeselt.

Qvalitas arstikeskuse juhatuse liige Tõnu Velt: «Qvalitase tervisebussid hakkavad proove koguma seitsmes linnas, mõnel päeva testime inimesi hommikul Tartus ja pärastlõunal juba Jõgeval või Valgas. Või töötame terve päeva Viljandis ja järgmise päeva Haapsalus. Kokku on meil proove võtmas enam kui 20 spetsiaalse väljaõppega protseduuriõde, neile lisandub tugipersonal.»

Avaliku testimise koordinaator, Medicumi juhatuse liige Tõnis Allik: «Kui paljudes maakonnakeskustes ei saanud seni proove anda, siis nüüd saame mobiilsete proovivõtukohtadega inimestele lähemale tulla. Eelmisel nädalal laiendasid ka terviseamet ja perearstide selts nende inimeste ringi, kes saavad end testima tulla, mistõttu usume, et võrgustiku laiendamine uutesse linnadesse on oluline. Tunnustan riiki, terviseametit ja tänan Qvalitast, kellega koos selle võimaluse saame luua.»

Mida on vaja teada testima tulekuks? 

  1. Helista oma perearstile!
  2. Kui perearst otsustab, et testimine on vajalik, saadab ta saatekirja laborisse ning sealt helistatakse sulle, et leppida kokku testimise aeg ja koht. Oota kõnet.
  3. Sõida autoga kokkulepitud kohta õigel ajal ja võta kaasa dokument! Ninaneelu proovi saab anda vaid saatekirjaga inimene kokkulepitud ajal isikut tõendava dokumendi alusel. Niisama ei ole otstarbekas kohale tulla, testitakse eelregistreeritud inimesi. Testima tulles ei ole otstarbekas võtta samasse autosse pereliikmeid.
  4. Oota vastust, sulle helistatakse! Vastused saab järgmisel päeval ja need liiguvad ka digilugu.ee keskkonda.
  5. Kui sinu proov osutub positiivseks, siis püsi kodus, järgi perearsti antud soovitusi, tervise halvenemisel võta ühendust perearstiga või kutsu kiirabi, helistades 112.

SYNLABi laboris analüüsitakse ninaneeluproovist koroonaviiruse SARS-CoV-2 olemasolu, viiruse RNA määramise meetodil. Tegemist on WHO poolt tunnustatud, terviseameti ja teiste haiglate poolt kasutatava meetodiga. Koroonaviirus põhjustab kopsuhaigust Covid-19 (Coronavirus Disease 2019).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles