Köhakambri katsest selgus, et Covid-19 levib kaugemale kui kaks meetrit (4)

PM Tervis
Copy
Viiruseosakesed levivad köhimisel arvatust kaugemale.
Viiruseosakesed levivad köhimisel arvatust kaugemale. Foto: Shutterstock

Hiljutisest Westerni Ülikooli uuringust on selgunud, et kaks meetrit ei ole piisav distants, et end viiruseosakeste eest kaitsta, vahendab Neuroscience News.

Teadlased uurisid, kuidas levivad hingamisteede kaudu gripi osakesed, et paremini mõista viiruse levimist inimeselt inimesele. Leiti, et kui keegi paari meetri kaugusel köhib, jõuavad viirusosakesed teise inimeseni kolme sekundiga. Samuti leiti, et kümme protsenti viirusosakestest püsivad õhus kauem kui neli sekundit pärast köhimist. Teadlased soovitavad inimestel peopesa asemel küünarnuki sisse köhida, et vältida viirusosakeste jõudmist ukselinkide ja teiste pindadeni.

Uuringu käigus üritati välja selgitada, kui kaugele viirusosakesed köhimise käigus levivad ning kui suur on nakatumise risk köhijat ümbritsevatel inimestel. Uuringus kasutati köha-simulaatori asemel haigussümptomitega inimesi. Uuringus osales 58 inimest, kellest 21-l esines haigussümptomeid ning 12 olid saanud kas gripi või muu viiruse diagnoosi. Osalejatel tuli köhida köhakambrisse, milleks oli kahe-meetrise läbimõõduga kuubik. Teadlased kasutasid köhimisel väljutatud viirusosakeste mõõtmiseks laservalgust ja kiir-kaamerat. 

Leiti, et köhimisel liikusid viirusosakesed 1,2 meetrit sekundis ning seetõttu on võimalik nakatuda ka siis, kui köhija on kahe meetri kaugusel.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles