See väike muudatus aitab arstidel päästa koroonaviirusesse nakatunute elusid

PM Tervis
Copy
Lihtne nipp aitab inimestel hingata.
Lihtne nipp aitab inimestel hingata. Foto: Shutterstock

Praegu puudub koroonaviiruse vastu kindel ravi ja vaktsiin ning seetõttu tuleb arstidel leida tõhusaid viise, kuidas patsiente ravida ning nende sümptomeid leevendada. Seda raskendab asjaolu, et meditsiinilise varustuse hulk on piiratud, kuid õnneks leidsid arstid lihtsa viisi, kuidas aidata hingamisraskustega patsientidel kergemini hingata, vahendab Medical Daily.

Arstid on leidnud, et kõhuli asendis on patsientidel oluliselt kergem hingata. Northwell Health haigla intensiivraviosakonna juhi Mangala Narasimhani sõnul on tegemist elusid päästva nipiga, mis aitab pea iga hingamisraskustega patsienti. 

Asendi muutmine vähendab tõenäosust, et patsient satub intensiivraviosakonda. Kõhuli asendis muutub keha hapnikuvarustus 85 protsendi pealt 98 protsendi peale. Covid-19 patsiendid surevad sageli ägeda respiratoorse disstressi sündroomi (ARDS) tagajärjel, mille tõttu täituvad kopsud vedelikuga ning inimene ei suuda enam hingata. Kui inimene on kõhuli, on kopsudel vähem survet ning hapnikuvarustus paraneb. 

Kõhuli asend võib aidata inimestel paremini hingata, kuid sellises asendis ei ole mugav pikalt olla. Samuti ei ravi see koroonaviirust, vaid pelgalt leevendab hingamisraskuseid. Kõhuli asendi mõju hingamisraskustele vajab edasist uurimist ning arstid hoiatavad, et see ei pruugi igas olukorras aidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles